Un mòbil aixecat per fer una fotografia
La limitació del "roaming" gratuït a 90 dies l'any va despertar fortes crítiques entre les associacions de consumidors i els partits europeus

Les operadores deixaran de guanyar 1.200 milions d'euros amb el final del roaming

Brussel·les vigila que les companyies no encareixin les tarifes domèstiques per compensar-ho

RedaccióActualitzat

Els usuaris deixen de pagar per la itinerància, l'anomenat roaming, però el cost extra de trucar des de l'estranger no desapareix; en realitat, l'assumiran les mateixes companyies de mòbil, que hi poden deixar de guanyar uns 1.200 milions d'euros, segons la Comissió Europea.

D'acord als càlculs d'analistes independents, el roaming pot representar, de mitjana, un cinc per cent dels ingressos de les operadores europees. 

Fractura nord-sud

La gran batalla a Brussel·les ha girat al voltant de les compensacions que hauran de pagar les empreses de telefonia quan un dels seus clients utilitzi la xarxa d'una companyia rival. I aquí va tornar a aparèixer la fractura nord-sud. Entre bastidors, estats com Espanya, Grècia i Portugal van pressionar per aconseguir que aquestes compensacions siguin prou altes. Reben molts turistes que, lògicament, truquen a casa seva quan estan de vacances i, el que és més car, utilitzen les dades del mòbil.

Les operadores del sud volen cobrar aquest roaming a un preu més alt del que, inicialment, les companyies del nord estaven disposades a pagar. Finalment, es va arribar a una solució de compromís. El preu màxim per gigabyte serà de 7,70 euros, que assumeixen completament les operadores; en cap cas el client. 

El pastís de la itinerància ja s'ha anat reduint al llarg dels anys per la normativa europea. Les tarifes de les trucades han baixat un 90% des del 2007, i un 96% les de les dades. Però el consum, en el mateix període, s'ha disparat.

Les associacions de consumidors alerten sobre increments de tarifes

Associacions de consumidors com Facua o l'OCU alerten sobre l'increment de les tarifes domèstiques per compensar el final del roaming. Andrus Ansip, comissari europeu de Mercat Únic Digital, avisa que vigilen qualsevol pujada de preus.

"En alguns països hi ha la tendència a apujar els preus, i això vol dir que els reguladors nacionals i la Comissió ens ho hem de prendre seriosament." 

Des de Brussel·les, i en un comunicat conjunt de les institucions europees, qualifiquen l'abolició del roaming com una "autèntica història europea d'èxit".

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut