Les maniobres de la Guàrdia Civil per vincular el cas Tsunami amb Puigdemont i Rovira

El jutge de Tsunami busca escletxes perquè Puigdemont i Rovira quedin exclosos de la llei d'amnistia

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Roger Rovira

Periodista de la secció de Societat de TV3 especialitzat en tribunals

@RogRovi
Actualitzat

Des que es va començar a veure que una llei d'amnistia podia tirar endavant, hi ha causes judicials contra l'independentisme que durant temps havien estat adormides i s'han reactivat.

Una d'aquestes, la de Tsunami Democràtic a la Audiència Nacional. En la investigació s'evidencia l'estratègia tant de la Guàrdia Civil com la del jutge García-Castellón perquè polítics com Carles Puigdemont i Marta Rovira quedin exclosos de l'amnistia.


L'estratègia per incriminar Puigdemont: investigar el seu entorn més proper

Sense proves contundents segons la Fiscalia per incriminar Carles Puigdemont, en el sumari de Tsunami s'entreveuen, però, les argúcies de la Guàrdia Civil per connectar el cas amb Waterloo. Ja molt abans que es parlés de la llei d'amnistia es furga en l'entorn de Puigdemont.

Primer, amb la detenció del director de l'oficina de l'expresident, Josep Lluís Alay, a qui es requisa el telèfon. D'aquí, la Guàrdia Civil en traurà converses i missatges enviats entre els implicats en el cas Tsunami.

Els investigadors han buscat escletxes en l'entorn de Carles Puigdemont (Europa Press)

Més tard, també la investigació se centra en una altra persona propera a Puigdemont. Es tracta de Jaume Cabaní, conegut com l'informàtic de Waterloo, a qui la Guàrdia Civil analitza els moviments dels seus comptes bancaris.

La Guàrdia Civil es fixa en el finançament de Tsunami per intentar relacionar el cas amb Puigdemont.


L'inici del cas Tsunami: el cas Volhov d'un jutjat de Barcelona

Part d'aquesta documentació per incriminar Puigdemont no és nova, ara la té l'Audiència Nacional; però en realitat prové d'un jutjat de Barcelona, el que porta el cas conegut com a Volhov, que investiga els preparatius del referèndum des de fa tres anys.

Una documentació que, segons les defenses dels investigats, ara s'està filtrant interessadament a la premsa per dinamitar l'amnistia. I aquestes filtracions coincideixen amb l'entrada de Vox a la causa com acusació popular.


L'estratègia contra Marta Rovira i el capítol suís

Ara, la investigació del jutge García-Castellón busca escletxes perquè el cas quedi fora de la llei d'amnistia. Un exemple pel que fa a la connexió amb Marta Rovira: uns missatges inclosos en el sumari del cas sobre una reunió amb un diplomàtic suís per buscar suport internacional.

Es tracta d'uns missatges --segons la Guàrdia Civil, entre Josep Lluís Alay i Marta Rovira-- que podrien obrir la porta a incloure el delicte de traïció a l'Estat, exclòs de l'amnistia.

García-Castellón se centra en uns missatges entre Alay i Rovira (ERC)

Les altres estratègies del jutge: voler afegir més delictes a part del terrorisme

D'altres estratègies per fer descarrilar l'amnistia: afegir el delicte electoral perquè Tsunami va fer un acte durant la jornada de reflexió per a les eleccions del 2019.

I de la protesta a l'aeroport, García-Castellón ha demanat a l'OTAN l'afectació aèria que hauria suposat i vol incloure un mort a la causa, la del turista francès que va tenir un atac de cor.

La família del difunt ja ha estat contactada pel jutge i se'ls ha ofert declarar presencial o bé telemàticament a l'Audiència Nacional.

ARXIVAT A:
JudicialAudiència NacionalTsunami DemocràticCarles Puigdemont
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut