Abuja

Les enquestes a peu d'urna donen la victòria a Buhari en les eleccions a Nigèria

Comença el recompte de vots després d'unes eleccions marcades pels errors en el sistema d'acreditació electrònic i per l'amenaça de Boko Haram

RedaccióActualitzat

A Nigèria, el país més poblat d'Àfrica i la primera economia del continent gràcies al petroli, ha començat el recompte de vots després de les eleccions per decidir qui és el nou president del país. Els comicis han estat marcats pels errors en el sistema d'acreditació electrònic, cosa que va fer allargar un dia -fins aquest diumenge- el termini per votar. Un altre factor, de caire ben diferent, que també els ha marcat és l'amenaça terrorista del grup Boko Haram, que ha atacat diversos col·legis electorals, amb el resultat d'almenys set morts.

Els sondejos a peu d'urna fets aquest diumenge donaven una estreta victòria per al líder de l'oposició, el musulmà Muhammadu Buhari, que es presenta per quarta vegada, en les eleccions més renyides de la història de Nigèria. De totes maneres, caldrà esperar el resultat final per veure si aquest pren el relleu del fins ara president Goodluck Jonathan, de confessió cristiana, religió predominant al sud, però minoritària al país.

Ara, Nigèria espera expectant que la Comissió Electoral Nacional Independent de Nigèria anunciï els resultats finals, que previsiblement es coneixeran aquest dilluns.

Els problemes de dissabte a l'hora de votar

Dissabte, els dos principals candidats van poder anar a votar sense grans incidents i van prometre respectar els resultats que surtin de les urnes.

De fet, el president i candidat a la reelecció, Goodluck Jonathan, va patir les conseqüències de problemes electrònics al seu col·legi electoral i es va haver d'esperar prop d'una hora per votar, finalment de manera manual.

Així, doncs, no tothom va poder exercir el dret a vot en la jornada electoral de dissabte. La Comissió Electoral de Nigèria va suspendre els comicis legislatius i presidencials d'aquest dissabte a diversos col·legis del país a causa de problemes tècnics. En aquests llocs, les eleccions van passar a diumenge.

De fet, al llarg de la jornada es van detectar nombroses fallades del nou sistema electrònic d'acreditació que s'havia implantat per primera vegada a Nigèria.

La suspensió d'actes de violència no es va respectar durant la jornada electoral i va fer acte de presència al nord del país a través de Boko Haram, que va tirotejar dos centres electorals i va col·locar cotxes amb explosius aparcats a prop de col·legis electorals.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut