Claus del judici a Daniel Sancho a Tailàndia, a porta tancada i amb petició de pena de mort

La vista per assassinat contra el jove xef espanyol, que manté que la mort del cirurgià colombià Edwin Arrieta va ser accidental, serà a porta tancada

RedaccióActualitzat

Aquest dimarts ha començat a Tailàndia el judici a Daniel Sancho, el xef espanyol de 30 anys acusat d'assassinar el cirurgià colombià Edwin Arrieta l'agost de l'any passat a la turística illa de Koh Phangan, al sud del país. Està previst que el judici s'allargui durant gairebé un mes i que declarin més d'una cinquantena de testimonis.

La Fiscalia vol demostrar que el fill de l'actor Rodolfo Sancho i net de Sancho Gracia --el popular Curro Jiménez-- va assassinar premeditadament Edwin Arrieta, de 44 anys, i després va trossejar-ne el cos i el va repartir per diversos punts de l'illa. La defensa manté que la mort va ser accidental, en defensa pròpia.


A porta tancada

En la primera jornada, el jutge ha prohibit a tots els assistents informar del que passa durant el judici i ha vetat l'accés als periodistes el que queda de judici. L'equip de seguretat del tribunal els ha registrat per assegurar-se que no tinguessin cap dispositiu per gravar. 

Segons el tribunal central de Tailàndia, depèn de cada jutge permetre o no l'entrada de mitjans de comunicació, tot i que el més habitual és que sí que hi tinguin accés sense poder agafar imatges o gravar so.

Tanmateix, davant la gran expectació mediàtica que ha despertat el cas, el magistrat ha decidit seguir a porta tancada per evitar un judici paral·lel per Sancho --que s'enfronta a la pena de mort-- i filtracions que comportarien penes de presó.

Juan Gonzalo Ospina, un dels advocats de la família d'Arrieta, ha assegurat que Sancho "no ha mostrat sensació de penediment" i que se l'ha vist "molt segur de si mateix". A més, ha qualificat d'"esgarrifosa" la imatge de l'acusat encadenat de mans i peus.  

El primer dia de judici han declarat testimonis de la Fiscalia que van coincidir amb Sancho a l'illa de Phangan. També ha comparegut una dona birmana que va trobar les primeres restes de la víctima en un abocador i una dona tailandesa que va llogar una moto a l'acusat.


Les penes i els delictes

El fiscal del cas, Jeerawat Sawatdichai, demana la pena de mort per a Daniel Sancho i l'acusa de tres delictes: assassinat premeditat, ocultació del cos i destrucció de documentació aliena --pel passaport de la víctima. 

L'assassinat premeditat és un dels més de 30 supòsits per als quals el Codi Penal tailandès contempla la pena de mort. Amb tot, aquest país no sol aplicar-la i ha executat tres persones en les últimes dues dècades, l'última el 2018.

Els tribunals solen commutar la pena de mort per penes inferiors, com la cadena perpètua. El delicte de destrucció de documentació comporta un màxim de cinc anys de presó i el d'ocultació de cadàver, un màxim d'un any.

L'objectiu de la defensa és aconseguir per a Sancho una condemna per homicidi imprudent. Això li permetria rebaixar la condemna a un màxim de 8 anys de presó i evitar la d'assassinat premeditat.

Daniel sancho (amb gorra) escoltat per policies tailandesos durant la investigació del crim a Koh Phangan
Daniel Sancho (amb gorra) escortat per policies tailandesos durant la investigació del crim a Koh Phangan (EFE/Royal Thai Police)

Les proves clau per a la defensa i les acusacions

Daniel Sancho va confessar inicialment l'assassinat premeditat a la policia, però després es va declarar no culpable davant del jutge. Tot i això, sí que va reconèixer haver esquarterat el cadàver, que va ser escampat per diversos punts de l'illa, entre ells un abocador i, fins i tot, el mar.

Els seus advocats neguen cap canvi de versió. Volen demostrar que la mort d'Arrieta va ser accidental, en defensa pròpia. Sostenen que hi va haver una baralla i un intent d'agressió sexual, que ell es va defensar i que Arrieta va resultar mort.

Sancho ja va negar que tingués cap relació sentimental amb la víctima i va explicar que Arrieta l'havia enganyat i amenaçat, i que el cirurgià "estava obsessionat" amb ell.

Els advocats asseguren que no es va traduir correctament la primera declaració de Sancho i que, a més, els agents van enganyar el seu client amb "una ordre de deportació que no existia" i li van prometre que estaria a Espanya al cap de dos dies.

Entre les proves de l'acusació, hi ha informes forenses, proves d'ADN, i la compra de ganivets, una serra, bosses de brossa i productes de neteja el dia abans del suposat assassinat i esquarterament.

Advocats a Espanya de Daniel Sancho en la roda de premsa aquest divendres
Els advocats de Daniel Sancho mostren unes imatges durant una compareixença de premsa (Europa Press/Carlos Luján)

Les dates clau del judici

La vista per l'assassinat arrenca aquest dimarts 9 d'abril al tribunal provincial de la mateixa illa de Koh Samui. S'han previst sessions del judici durant 15 dies laborables, de dimarts a dijous. Aquestes són les dates clau:
 

​► 9 d'abril. Comença el judici i fins al 24 d'abril declaren una trentena de persones sol·licitades per la Fiscalia, entre policies i perits. El fiscal preveu presentar un nombre similar de proves per sostenir les seves acusacions. 

► 25 d'abril. Declaració de Daniel Sancho i del seu pare, l'actor espanyol Rodolfo Sancho. Comença el torn dels testimonis de la defensa, que ha cridat a testificar diversos policies, un expert en serres, un criminòleg, un psicòleg i un expert forense.

► 3 de maig. Últim dia del judici. Daniel Sancho podria fer una declaració final i, tot seguit, el tribunal deixarà el cas vist per a sentència. Està previst que la resolució es faci pública al cap d'unes setmanes.

Diverses persones treballen en un abocador on s'han trobat parts del cos d'Erwin Arrieta
Diverses persones treballen en un abocador on van trobar parts del cos d'Erwin Arrieta (EFE/SITTHIPONG CHAROENJAI)

Protagonisme per als advocats espanyols

La defensa de Sancho l'exerceix un advocat d'ofici tailandès, Aprichat Srinuel, perquè Tailàndia només permet lletrats del país. Tanmateix, Srinuel rep el suport de tres advocats espanyols: el mediàtic Marcos García-Montes, Carmen Bafalgón i Ramón Chippirrás.

La família d'Arrieta s'ha personat en el judici. Hi està representada pel despatx Juslaws de Bangkok amb l'ajuda de l'advocat espanyol Juan Ospina, que exerceixen l'acusació juntament amb la Fiscalia. Reclamen 410.000 euros a l'acusat en concepte de responsabilitat civil.
 

Podria demanar el trasllat a una presó espanyola?

El jove espanyol ha passat els últims vuit mesos en presó provisional al centre penitenciari de l'illa tailandesa de Koh Samui. Es tracta d'un penal considerat "amable" a Tailàndia, amb un nivell de seguretat moderat i poc saturat, en comparació amb altres presons del país.

Els ciutadans espanyols condemnats a Tailàndia poden demanar el traspàs a una presó espanyola després de complir almenys quatre anys de la condemna, sempre que no sigui la pena de mort.

Daniel Sancho, custodiat per la policia Tailandesa
Daniel Sancho custodiat per la policia tailandesa (EFE)

La cronologia del crim

· 31 de juliol del 2023. Daniel Sancho es registra a l'hotel de l'illa de Koh Phangan on la víctima, Edwin Arrieta, ha reservat una habitació doble fins al 3 d'agost.

· 1 d'agost del 2023. Càmeres de seguretat graven Daniel Sancho comprant un ganivet, una serra, guants de goma, una esponja de cuina, diversos productes de neteja i bosses d'escombraries.

· 2 d'agost del 2023. Daniel Sancho recull Edwin Arrieta en un moll de Koh Phangan. Càmeres de seguretat els graven viatjant en una motocicleta. Dinen junts i se'n van a l'hotel, on Sancho presumptament degolla Arrieta i l'esquartera. Al vespre i la matinada, Sancho fa viatges en moto a l'abocador i també a alta mar amb un caiac pel qual paga 1.000 euros.

· 3 d'agost del 2023. Troben unes restes humanes en una bossa d'escombraries en un abocador. A la tarda, Sancho assisteix a una festa. A la nit denuncia la desaparició d'Arrieta a una comissaria i la policia en sospita perquè presenta talls i esgarrapades.

· 4 d'agost del 2023. La policia deté Daniel Sancho i comença a interrogar-lo. Els investigadors troben més restes humanes i roba en altres bosses de plàstic al mateix abocador.

· 5 d'agost del 2023. Sancho confessa el crim i diu que era un "ostatge" d'Edwin Arrieta.

· 6 d'agost del 2023. La policia reconstrueix el crim amb el sospitós. La notícia salta als mitjans de comunicació espanyols. 

· 7 d'agost del 2023. Daniel Sancho ingressa en presó provisional a l'espera de judici.

ARXIVAT A:
PolicialÀsia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut