Factures de diverses companyies energètiques (Europa Press)
Factures de diverses companyies energètiques (Europa Press)

Les 11 empreses amb més queixes dels consumidors: energètiques, telefòniques i aerolínies

L'Agència Catalana del Consum assignarà un inspector a les companyies que reben més reclamacions

Actualitzat

Empreses de serveis energètics, telefonia i aerolínies són les que van concentrar més reclamacions dels consumidors l'any passat. L'Agència Catalana del Consum ha publicat aquest dimarts el balanç de les actuacions fetes durant el 2022.

En total, l'Agència Catalana del Consum va imposar sancions per un total de 6,4 milions d'euros el 2022, pràcticament el doble que el 2021.

Endesa, amb 1.301; Naturgy, amb 1.298; i Orange, amb 982, són les empreses que van rebre més reclamacions l'any passat. Aquestes són les onze empreses que acumulen més reclamacions:


En total, l'any passat es van presentar 24.654 reclamacions, de les quals el 25,6% van correspondre a serveis d'electricitat, gas i aigua, i un 13,7% a serveis de telecomunicacions i internet.

Del total de reclamacions, l'Agència Catalana del Consum en va gestionar 17.859 directament i 6.795 les va traslladar a altres organismes. De les reclamacions gestionades per l'agència, se'n van resoldre 8.970, gairebé la meitat, la majoria de les quals a través de la mediació entre les parts.

Gràcies als casos que s'han resolt, els consumidors van poder recuperar un total de 4 milions d'euros l'any passat.

Moltes de les reclamacions arriben a les oficines d'atenció als consumidors després de no ser ateses als serveis de les grans empreses, segons l'Agència Catalana del Consum.

Oficina d'Endesa al Pont de Suert
Oficina d'Endesa al Pont de Suert (Europa Press)

Un inspector a les empreses amb més reclamacions

El secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Albert Castellanos, ha explicat en roda de premsa que les empreses amb més reclamacions dels consumidors són també les que presenten uns nivells més baixos de resolució a través de mediacions o arbitratge.

Per corregir-ho, la Generalitat assignarà un inspector a cadascuna de les empreses que tenen més reclamacions, per intentar reduir-les i augmentar-ne la resolució amb la mediació.

En el cas d'Endesa, per exemple, les dades del 2022 indiquen que Consum va rebre 1.301 queixes, però només 540 es van poder resoldre amb la mediació de la Generalitat i 132 més amb un laude, després d'un procés d'arbitratge.

Aquest inspector també serà un "cooperador" amb la companyia per reduir les reclamacions. L'Agència Catalana del Consum també dona suport a implantar una taxa de 250 euros per cada reclamació que es presenti al sector dels bancs.

 

ARXIVAT A:
ConsumEmpresa
Anar al contingut