Una marxa popular en record de Cabacas passa pels carrers de Bilbao. (Foto: EFE)
Manifestació per demanar justícia per la mort de Cabacas. (Foto: EFE)
Vitòria

L'Ertzaintza va ordenar la càrrega en què va morir un seguidor de l'Athletic en contra de l'opinió dels agents

Un any després de la mort del jove Iñigo Cabacas per l'impacte d'una pilota de goma al cap, el diari "Gara" publica la gravació de les converses entre el responsable de la policia i els agents desplaçats al lloc dels fets. El cap ordena carregar "amb tot el que tenim", malgrat que els "ertzaines" li asseguren que no hi ha cap batussa a la zona.

RedaccióActualitzat
Un any després de la mort d'un aficionat de l'Athletic de Bilbao, Iñigo Cabacas, per l'impacte d'una pilota de goma al cap, el diari "Gara" ha publicat la gravació de les converses (l'àudio es pot escoltar aquí) entre un responsable i els agents de l'Ertzaintza, que demostra que hi va haver una càrrega policial a la zona on era la víctima.

La gravació recull com el comandament de la comissaria de Deusto ordena als agents que entrin "al carreró amb tot el que tenim" i "entrin a l'herriko" (en referència a la taverna on hi havia Cabacas) malgrat que els agents li asseguren abans que la situació està "controlada" i que, en aquells moments, no hi ha cap "batussa". També es pot sentir com els "ertzaines" demanen que es cridi una ambulància perquè hi ha una persona ferida i, segons esmenten, no saben si és que ha rebut un cop de pilota o bé que s'ha desmaiat. El jove, que havia presenciat un partit contra el Schalke, va morir poc després a l'hospital.

Aquestes noves dades sobre els fets de la nit del 5 d'abril de 2012 han tornat a enfrontar l'esquerra abertzale amb qui era llavors el conseller d'Interior basc, el socialista Rodolfo Ares.

EH Bildu ha demanat que dimiteixi Ares perquè va "mentir" en la compareixença parlamentària per donar explicacions dels fets. Els parlamentaris de l'esquerra abertzale han remarcat que l'operatiu policial va ser "voluntari i no fortuït", com va dir l'aleshores director de l'Ertzaintza, Antonio Varela, i tenia com a objectiu l'herriko taberna, que va suposar per al govern socialista una "obsessió".

Bildu també es queixa que no assumeixi responsabilitats l'actual consellera de Seguretat, Estefanía Beltrán de Heredia, que ha assegurat que el govern basc vol que la mort de Cabacas "s'aclareixi ja" i ha promès actuar "amb tot el rigor disciplinari que ens correspon" un cop acabi la investigació judicial dels fets.
Anar al contingut