Marta Carnicé

Laurient Garnier, Puppetmastaz i Beardyman entusiasmen petits i grans al Sónarkids

El nou festival de música i experiències creatives per a nens i pares que s'ha creat en el marc del Sónar, el SónarKids, s'ha estrenat amb una bona afluència de públic, 5.000 persones, i actuacions de primer nivell, com el DJ de prestigi internacional Laurent Garnier, el "beatboxer" i "showman" Bardyman, les marionetes raperes dels Puppetmastaz o Griffi, potser el millor productor de hip-hop de tot Espanya, que ha actuat acompanyat de M'baka i de Mala Rodríguez. Els més petits, a més, han pogut aprendre a fer de DJ, i també beatbox, breakdance i grafit, entre d'altres, amb professors de la talla de Markooz, HD Substance, Unity Common o Jordi Labanda.

Actualitzat
Laurent Garnier i el seu fillEl mestre francès Laurent Garnier posava el punt final del Sónarkids amb una variada i selecta sessió del millor techno i house. Considerat un dels màxims exponents de l'escena musical electrònica i nomenat millor DJ del món en diverses ocasions, el prestigiós productor i DJ ha fet vibrar els petits i, especialment, els grans, amb una sessió extraordinària, tant per qualitat com per durada, en la qual ha hagut lloc per a velles glòries i novetats, mesclades amb moltes i diverses influències. I ho ha fet amb un acompanyant d'excepció, en sintonia amb el "leitmotiv" del Sónarkids. I és que el seu fill no s'ha volgut perdre la brillant sessió del seu pare i ha sortit diversos cops a l'escenari, davant la mirada de centenars i centenars de persones que ocupaven tota la plaça del Sónarvillage i aclamaven el gran mestre. Laurent Garnier ha tornat així a actuar al festival Sónar després que ja ho va fer en la primera edició, ara fa 16 anys.

PuppetmastazPerò un dels artistes que han tingut més bona acceptació entre els més petits ha estat, sens dubte, Puppetmastaz, el grup de titelles hip-hoperes alemany. Mr Maloke i la seva colla ha revolucionat, i alhora divertit, el Sónarkids amb la seva reivindicació pel "Puppet Style", una barreja d'electro rebel i hip-hop. Durant l'actuació, han desfilat un seguit de criatures increïbles amb l'objectiu d'expandir-se arreu del món, i fins i tot a la lluna. Una molt bona actuació en la qual els Puppetmastaz han demostrat que més enllà de l'aparença fan un recomanable hip-hop.

BeardymanPetits i grans han vibrat amb l'art del fenomen Beardyman. Aquest gran "beatboxer" i de naturalesa "showman" ha connectat ràpidament amb el públic amb el seu talent i naturalitat. Tothom ballava al ritme de la seva música electrònica, que aquest cop ha adaptat als més menuts, només poques hores més tard d'haver actuat per als adults al Sónar de Nit. No només ha fet beatbox, sinó que també ha cantat diverses melodies, alhora que ballava i interactuava amb eficiència amb el públic. La seva actuació ha estat una veritable, tot i que curta, gran festa.

Griffi, M'Baka i Mala RodríguezGriffi, potser el millor productor de hip-hop de l'Estat, als controls i M'Baka al micro han fet una sessió de hip-hop, amb barreges tan diferents com soul, funk i arrels flamenques, que han arribat de la mà d'una convidada de luxe: Mala Rodríguez, un trio que ha fusionat diversos estils amb elegància i que han completat amb una estreta connexió amb el públic.

DJ2D2Un dels concerts destacats per la seva originalitat ha estat l'actuació de DJ2D2. David Pérez ha fet una mescla explosiva d'àudio a la taula de so i vídeo en pantalla gran, que combinen amb uns resultats sorprenents. Imatges de còmic, videoclips, fragments de pel·lícula o divertits esquetxos, com la paròdia i els sons que emet un cuiner japonès al ritme de hip-hop, han captivat i arrencat més d'una vegada el somriure a petits i grans.

MarkoozEl polifacètic Miqui Puig, l'innovador Alva Noto, el versàtil Antye Greie Fuchs (AGF), MouseUp o Guille de Juan són la resta d'actuacions musicals que s'han pogut veure al festival. Però no només hi ha hagut actuacions. Una gran varietat de tallers han permès als més petits aprendre i divertir-se fent art en diversos gèneres. Entre aquests, ha destacat la Master Class a Markooz, campió d'Espanya de beatbox i referent en el gènere. Markooz ha fet una brillant demostració de "beatboxing", la imitació de sons amb la boca. De manera molt amena i didàctica, ha explicat els referents del gènere i ha ensenyat tres punts bàsics amb què es pot fer beatbox i deixar el públic enlluernat: bombo, plat i caixa. El "beatboxer", en les seves classes, destacava la importància de transmetre amb la música i el tempo. També és important aprendre dels altres. En aquest sentit, no s'ha volgut perdre l'actuació de Beardyman, que l'ha seguit amb especial interès.

HD SustanceEl madrileny Luis Rozalén (HD Sustance) explicava als més petits com es pot fer música amb tan sols un programa d'ordinador. I és que està convençut que la música es pot programar, pintar i manipular. I n'ha fet una bona mostra. Amb un programa buit ha anat generant sons i ho ha fet amb l'Eric, un nen de 9 anys molt interessat en la música electrònica, que li ha fet d'ajudant.

Unity CommonEn una època en què el ball està en apogeu i les escoles plenes, la Master Class de hip-hop de la Unity Common ha deixat amb la boca oberta els més petits i ha fet ballar fins i tot els més reticents. Després de la demostració que han fet la dotzena de ballarins, una coreògrafa ha fet ballar street dance i breakdance a una entusiasmada plaça plena a vessar, que ballava al ritme de la música.

Els retrats de Jordi Labanda

Jordi LabandaUna de les activitats que ha causat furor ha estat el taller de retrats moderns a càrrec de Jordi Labanda. Els nens feien una llarga cua per poder tenir un retrat d'ell mateix fet per aquest artista d'un estil tan característic que, amb cara amable i un somriure, ha dibuixat sense parar. Una estrambòtica màquina de dibuixos, de Lolo & Agente Morillas també ha estat una de les activitats més escollides pels menuts, com el taller dibuixant l'espai, en què, gràcies a Comte Urgell, els nens i les nenes han après a dibuixar en 3D. Un taller de construcció de Lego, el Taller d'Armadures Midi o el Taller d'Skate són altres activitats de què els menuts han pogut gaudir.

Una jornada festiva que ha captivat els 5.000 assistents i ha aconseguit que petits i grans comparteixin una estona gaudint de bona música i un ambient agradable.
Anar al contingut