Sandra Hemme, en una imatge difosa per la iniciativa Innocent Project
Sandra Hemme es troba entre reixes des del 1980 (Innocence Project)

Empresonada 43 anys per error: anul·len la condemna per assassinat d'una dona de Missouri

En llibertat Sandra Hemme, que ha complert cadena perpètua des que tenia 21 anys i ara s'ha demostrat que era innocent

RedaccióActualitzat

Sandra Hemme té 64 anys, i n'ha passat més de 43 entre reixes en una presó de Missouri, als Estats Units. Hi va entrar quan tenia 21 anys, després que la sentenciessin per assassinat. Ara, ha sortit en llibertat després que la justícia ha anul·lés la condemna en considerar que hi ha proves "clares i convincents" de la seva innocència.

La seva és la condemna injusta més llarga a una dona en tota la història dels Estats Units.
 


L'origen del cas: l'assassinat d'una bibliotecària

El cas es remunta al 1980, quan Hemme, coneguda com a Sandy, va ser sentenciada a cadena perpètua per l'assassinat de Patricia Jeschke, una bibliotecària de Saint Joseph, localitat als afores de Kansas City, la ciutat més gran de l'estat de Missouri.

Durant els interrogatoris policials fa més de quaranta anys, l'acusada es va autoinculpar del crim. La seva declaració va ser l'única "evidència" a la qual es va poder agafar el tribunal. Però aquest divendres, un jutge ha revelat que el relat de Hemme era "incoherent" i que en aquell moment es trobava en plena "crisi psiquiàtrica i dolor físic".

A més, segons ha explicat el diari Kansas City Star, durant aquell temps també va estar hospitalitzada perquè patia al·lucinacions, entre altres patologies. De fet, en el primer interrogatori que li van fer, estava tan sedada que no podia "ni mantenir el cap dret" ni "articular res més que monosíl·labs".

Així ho sostenen els seus advocats en coordinació amb Innocence Project, una entitat que es dedica a alliberar persones innocents de la presó i que s'ha bolcat en el seu cas.


El presumpte culpable és un policia que ja va morir

El mateix jutge ha apuntat qui seria el presumpte culpable de l'assassinat de la bibliotecària. Es tractaria de Michael Holman, un agent de policia de la mateixa localitat que més endavant va ser condemnat per un altre crim i que va morir el 2015.

Les proves apunten "directament" al policia, i la seva connexió amb l'assassinat és "substancial i objectiva", diu la nova resolució judicial, de 118 pàgines. Entre altres indicis, durant un registre al domicili de Holman es van trobar unes arracades de la jove assassinada.

Holman ja va ser considerat sospitós del crim el 1980, però la investigació es va tancar de manera abrupta. Pocs mesos després, l'acusada va acceptar declarar-se culpable d'assassinat a canvi que es retirés la petició de pena de mort.

Ara, Sandra Hemme ha sortit definitivament de la presó, 43 anys més tard.

 

ARXIVAT A:
JudicialEstats Units
Anar al contingut