L'àudio de Turull a Llarena: "Aquest procés no va de justícia, va d'escarment"

"El matí de Catalunya Ràdio" té accés a la declaració de Jordi Turull al jutge Llarena el 18 d'abril

RedaccióActualitzat

"És la primera vegada que un magistrat decideix a quin diputat es pot votar president i a quin no."

Són paraules de Jordi Turull al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. La gravació correspon al 18 d'abril, i hi ha tingut accés el programa "El matí de Catalunya Ràdio".

El diputat retreu al magistrat, sense embuts, l'obstrucció de la justícia a les institucions catalanes.

"Fins on jo sabia, era una competència del Parlament a proposta dels grups parlamentaris. Qui hauria de fer política en relació amb el que passa a Catalunya, que és el govern de l'estat, és qui ens diu quan, com i de què serem jutjats i condemnats. I qui hauria d'impartir justícia, senyoria, ens diu com i amb qui ha de ser el retorn de l'autogovern de Catalunya. Senyoria, això és un autèntic creuament de poders."

Cal tenir en compte que Turull va fer aquesta declaració davant Llarena quatre setmanes després que el jutge el va citar a declarar i el va empresonar el 23 de març, l'endemà de la primera sessió del debat d'investidura de Turull com a president de la Generalitat.

Turull no va superar aquella primera votació i, dos dies més tard, quan s'havia de fer la segona sessió, ja estava tancat a Estremera en aplicació de l'ordre de Llarena de presó preventiva.

 

El 18 d'abril, Turull havia començat la seva declaració davant del jutge preguntant-li, precisament, què havia canviat perquè l'enviés a la presó, què justificava que la llibertat provisional s'hagués convertit en presó preventiva:

"Què ha canviat, què he fet? He incomplert el meu deure de comparèixer setmanalment davant de l'òrgan judicial? No. He votat en el Parlament, des que es va tornar a constituir fins ara, alguna resolució o investidura prohibida pel Tribunal Constitucional? No. He intentat no comparèixer quan sa senyoria m'ha citat? No. Llavors, quines novetats objectives han ocorregut des del 4 de desembre fins a l'actualitat?" 

Davant del silenci de Llarena, Turull amplia el seu argument:

"No he renunciat a la meva activitat política i he tornat a ser elegit diputat. Les forces independentistes han obtingut majoria absoluta. Vaig ser proposat com a candidat a president de la Generalitat i vaig realitzar el meu primer debat d'investidura. Es precipita la interlocutòria de processament -casualitat- quan apareix a tots els mitjans que, si Jordi Sànchez no és investit president, el següent candidat és Jordi Turull."

A partir d'aquesta primera referència a la "casualitat" de la interlocutòria de processament, Turull fa la seva primera acusació de persecució política a Llarena: 

"Oh, casualitat: només entrem a la presó els que no hem renunciat a la nostra activitat política. Vostè, senyoria, em va impedir sotmetre'm al segon debat i votació d'investidura."

Aquest fet, argumenta Turull, el converteix definitivament en un pres polític

"No sé, senyoria, si quan vaig entrar a la presó al novembre podia ser considerat un pres politic. Però el que és cert és que a partir del 23 de març vostè em converteix en un pres polític. Perquè, com que no garanteixo, al seu gust, un encertat retorn de l'autogovern de Catalunya [i] vostè sap que jo podria ser president de la Generalitat, doncs cap a dins, a la presó."

Tot seguit, acusa obertament Llarena de voler escarmentar en comptes de fer justícia.

"Senyoria, aquest procés no va d'impartir justícia, i menys amb totes les garanties. Aquest procés va de política i va d'escarmentar. I, tot plegat, amb un clar atropellament que afecta drets bàsics. Però és que, a més, aquest procés, senyoria, suposa un autèntic creuament de poders. I un atac als pilars bàsics del parlamentarisme democràtic."

Després d'ampliar l'argument del creuament de poders, Turull es refereix al concepte de "retorn a l'autogovern" utilitzat per Llarena en l'ordre de processament, i al fet que el magistrat hi escriu que Turull "no garanteix un retorn encertat a l'autogovern" de Catalunya. 

Turull fa la següent pregunta a Llarena:

"Li compet a vostè garantir un encertat retorn de l'autogovern? Què considera el seu gust, senyoria, un encertat retorn de l'autogovern? No és encertat el que voten els ciutadans de Catalunya i a qui voten els ciutadans de Catalunya? No és encertat el que, lliurement, decideixen votar els diputats del Parlament de Catalunya?"

També retreu al magistrat del Tribunal Suprem que especuli sobre la seva "esfera psicològica":

"Vostè diu i escriu que la meva esfera psicològica no permet assegurar el respecte a les seves decisions. A mi el primer que m'agradaria saber és si vostè té informe forense que s'hagi endinsat en la seva esfera psicològica, perquè una asseveració d'aquest tipus necessita ciència. Introdueix una novetat en el sistema jurídic i penal de l'estat espanyol. Vostè ens penalitza per declarar-nos innocents."

Turull tanca la seva declaració davant de Llarena reafirmant les seves conviccions polítics i defensant la política i el diàleg:

"No renunciaré a les meves conviccions polítiques. No deixaré de ser independentista ni de defensar la independència de Catalunya. No atendré, senyoria, la seva invitació a deixar el meu compromís polític. No ho faré. I no és així, senyoria, com se solucionarà el conflicte polític que es viu a Catalunya. S'arreglarà amb política, política i política per part dels polítics. I amb diàleg, diàleg i diàleg."

I acaba demant-li que rectifiqui i deixi per a la política la resolució dels confictes polítics:

"Si vostè revisa, si vostè rectifica per la seva experiència, per tot el prestigi que vostè s'havia cultivat a Catalunya, senyoria, això sí que ajudarà. Tornem a la separació de poders. Deixem, des de la justícia, de fer política, i deixem, des de la política, d'impartir la justícia. Crec que serà a benefici de tots. Aquest era el meu propòsit, aquesta era la meva voluntat: fer política, diàleg, pacte i acord."

El jutge Llarena, que fins aleshores no havia intervingut, respon a Turull que l'ordre de processament serà revisada i l'acomiada amb un "bon dia".

"En qualsevol cas, senyor Turull, li puc assegurar que la interlocutòria de processament serà revisada. I revisada amb rigor. No aspiro que necessàriament sigui compartida, en funció que la resolució pugui donar o no satisfacció a les seves pretensions. Però serà revisada, per descomptat. Molt bé. Bon dia."

Turull torna als jutjats

Més enllà del contingut d'aquesta declaració del 18 d'abril, Jordi Turull torna avui a declarar davant d'un jutge.

Ho farà, però, en un altre tribunal i per una qüestió diferent.

Està citat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, juntament amb la seva dona, Blanca Bragulat, per fer front a l'acusació d'insolvència punible.

 

Els investiguen per la cessió a ella de patrimoni d'ell, amb la finalitat de no haver de fer front a possibles multes derivades del seu processament.

El 8 juny de 2017, Turull hauria cedit, mitjançant una escriptura pública, més de 96.000 euros a la seva dona. Correspondrien a la meitat de la casa de Turull i la seva dona i a la meitat dels diners d'un compte corrent. 

Al juny, el procés independentista va entrar en la seva fase més decisiva, amb l'anunci de la data i la pregunta del referèndum.

Turull se'l considera autor del delicte, i la seva dona només cooperadora necessària.

Si fos declarat culpable, Turull podria ser condemnat a penes de fins a 4 anys de presó i multes de 24 mesos.

La defensa de Turull argumenta que, tanmateix, quan es van moure els diners encara no era conseller de la Presidència, només portaveu del govern, i que la convocatòria del referèndum encara no s'havia fet.

La investigació per possible insolvència punible la va obrir la fiscalia, que acusa Turull de maniobrar per conservar el seu patrimoni.

Empresonat a Lledoners, avui serà traslladat a Barcelona. Les declaracions són a porta tancada.

ARXIVAT A:
Procés catalàGovern empresonatJordi Turull
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut