Barcelona

L'Agència Espacial Europea enlaira amb èxit el coet "Ciutat de Barcelona" per posar en òrbita dos satèl·lits de comunicació

El coet Ariane 5 Ciutat de Barcelona ja és a l'espai. L'Agència Espacial Europea l'ha enlairat amb èxit quan passaven vuit minuts de les onze de la nit des de Kourou, a la Guaiana Francesa, en una operació que un nombrós públic ha seguit en directe des del CosmoCaixa. L'objectiu del llançament era posar en òrbita dos satèl·lits de comunicació nord-americans. El fet que l'aparell porti el nom de Barcelona és un homenatge a la capital catalana després dels dos anys de presidència barcelonina de la Comunitat de Ciutats Ariane, la xarxa de ciutats implicades en el desenvolupament del transport espacial europeu.

Actualitzat
El coet duia a la còfia -la part superior de la càpsula- la inscripció Ciutat de Barcelona. Una inscripció, però, de vida efímera, ja que quan el coet ha arribat als 118 quilòmetres d'altura la còfia s'ha obert perquè els satèl·lits es poguessin posar en òrbita. Aquestes peces han caigut cap a la Terra i s'han desintegrat quan han entrat a l'atmosfera.

És la primera vegada que es "bateja" un coet amb el nom d'una ciutat espanyola. Aquesta iniciativa posa el punt final als dos anys que Barcelona ha ocupat la presidència de la Comunitat de Ciutats Ariane.

El nom Ciutat de Barcelona no és l'única aportació catalana a aquest Ariane 5. De fet, hi ha una altra participació, potser no tan agraïda però força més important per a l'èxit final del projecte. Es tracta del programari que fa funcionar l'Ariane, que ha estat dissenyat per l'empresa GTD, amb seu al barri del Poblenou de Barcelona. Aquesta firma, dedicada al disseny i desenvolupament de sistemes de control i informació, col·labora des de fa anys amb el Centre Espacial Europeu.

El programari és cabdal per al funcionament dels coets. Els seus ordinadors han de fer milions d'operacions en molt poc temps, i qualsevol petita equivocació s'acaba pagant. L'any 1996, un error de programació va tirar per terra la primera prova de vol d'un Ariane 5. Quaranta segons després de l'enlairament, l'aparell es va desintegrar a 3.700 metres d'altura.

L'empresa GTD, responsable també del programari del futur Airbus 380, és un exemple de la creixent implicació d'empreses catalanes en el sector de la tecnologia aeroespacial.

El llançament s'ha seguit òbviament amb molta atenció des de Barcelona, concretament des del Cosmocaixa, on durant tot el dia s'han celebrat diverses activitats relacionades amb l'enlairament i on s'han aplegat molts curiosos per poder veure com emprenia el vol el coet Ciutat de Barcelona.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut