Washington

El mal temps impedeix el llançament del transbordador "Discovery" cap a l'Estació Espacial Internacional

Un cop més el mal temps ha esguerrat els plans de la NASA. Les condicions meteorològiques al cap Canaveral han obligat a ajornar el llançament del transbordador "Discovery". La nau havia de sortir aquesta matinada cap a l'Estació Espacial Interncional en una missió de dotze dies que es considera una de les més importants per construir la ciutat de l'espai. La decisió d'avortar el llançament va ser presa dos minuts després de l'hora prevista per a la sortida, quan els tripulants ja estaven a punt per marxar. Ara caldrà esperar com a mínim fins dissabte per tornar-ho a provar, ja que el temps encara podria empitjorar avui.

Actualitzat

El llançament s'ha cancel·lat després d'hores d'incertesa provocades pel mal temps i quan les autoritats de la NASA asseguraven que no hi havia cap problema tècnic que ho impedís. En el moment en què es va decidir aturar l'enlairament, núvols baixos tapaven la zona i també existia l'amenaça de pluges com a conseqüència d'un front de baixes pressions que s'ha situat sobre la zona central de la península de Florida en les últimes hores. Segons la NASA, aquests núvols haurien impedit l'observació de la nau durant el seu ascens, una condició de seguretat indispensable per si cal fer un aterratge d'emergència. A més, els problemes del mal temps també complicaven el llançament en els llocs designats per a un descens d'emergència a Espanya i França.

Si les condicions no milloren, s'haura de posposar la missió almenys fins dissabte, tot i que podria ser que s'esperés fins a la setmana vinent per tornar-ho a provar. De fet, segons Max Timmerman, expert en assumptes climàtics de l'agència espacial, els pronòstics indiquen que en aquests moments la data ideal per a un llançament seria dimarts que ve. Sigui com sigui, la data màxima de llançament s'acaba el diumenge 17 de desembre, ja que la NASA ha explicat que si no es porta a terme abans d'aquest dia, la missió s'hauria de posposar fins al pròxim any.

La missió espacial dels astronautes del "Discovery" té com a objectiu realitzar el que s'anomena un "rebobinatge" del complex espacial per aprofitar els panells solars instal·lats per la missió de l'"Atlantis" el mes de setembre passat. També instal·laran un nou mòdul i afegiran una biga més a l'estructura principal de l'estació.

Tornen les missions

La construcció de l'Estació Espacial Internacional, una tasca conjunta de la NASA i l'Agència Espacial Europea en la qual també participen el Japó, Rússia i el Canadà, es va reprendre a mitjans d'aquest any després d'haver estat suspesa des del febrer del 2003 com a resultat de la tragèdia del "Columbia", que es va desintegrar en entrar a l'atmosfera de la Terra en una missió científica. En l'accident van morir els seus set tripulants.

Tot i l'accident, la NASA té previstes catorze missions més dels transbordadors dels Estats Units fins al 2010, any en què seran retirats i substituïts per naus de més envergadura i capacitat de càrrega que podrien ser utilitzades en futurs viatges a la Lluna i a Mart.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut