La rectora de la Universitat Harvard, Claudine Gay (REUTERS/Brian Snyder)

La rectora de Harvard dimiteix pressionada per la dreta, acusada d'antisemitisme i plagi

Claudine Gay és la segona rectora que plega en poques setmanes per les protestes universitàries en contra de la guerra de Gaza

RedaccióActualitzat

La rectora de la Universitat HarvardClaudine Gay, ha anunciat aquest dimarts la seva dimissió del càrrec després de setmanes de polèmica i fortes pressions --dins i fora de l'àmbit universitari-- relacionades amb les protestes per la guerra de Gaza i enmig, també, d'acusacions de plagi.

Gay, la primera dona negra que ha dirigit la prestigiosa universitat, havia estat criticada i qüestionada per grups proisraelians i d'extrema dreta que l'han acusat de permetre actituds antisemites als campus des que va començar la guerra oberta entre Israel i Hamas, a l'octubre.

Estudiants universitaris van fer volar una pancarta amb el lema "Harvard odia els jueus" (REUTERS/Faith Ninivaggi)

En la seva carta de renúncia, Gay ha dit que ha pres la decisió pensant en "el que és millor per a la universitat", però ha lamentat les pressions rebudes:

"Ha estat complicat veure com el dubte plana sobre els meus compromisos d'enfrontar-se a l'odi i respectar el rigor acadèmic... i aterridor ser objecte d'atacs personals i amenaces alimentades pel racisme."


Compareixença al Congrés

Les crítiques al seu posicionament davant les manifestacions propalestines dels estudiants van arribar al seu punt àlgid quan Gay va participar, juntament amb les rectores de la Universitat de Pensilvània, Elizabeth Magill, i de l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT), Sally Kornbluth, en una tensa sessió al Congrés nord-americà sobre l'antisemitisme als campus universitaris.

Davant les preguntes incisives dels congressistes republicans, totes tres rectores van defensar la llibertat d'expressió a les universitats, però van ser acusades igualment de no condemnar actituds antisemites. Fruit d'aquella sessió, el passat desembre, ja va dimitir Elizabeth Magill.

Més de 70 parlamentaris, inclosos dos membres del Partit Demòcrata, així com antics estudiants, van acabar demanant la marxa de les tres rectores. Fins i tot els principals donants van amenaçar de retirar el seu suport econòmic a la universitat privada si no plegaven.

Gay, en la seva compareixença a la comissió del Congrés (EFE/EPA/WILL OLIVER)

La fins ara rectora, però, també va rebre el suport de la comunitat educativa: la junta de Harvard i més de 700 companys de la universitat van sortir en defensa seva amb un escrit en què denunciaven que Gay era "víctima d'una campanya de desprestigi".

Paral·lelament a aquesta línia d'atacs, Gay també ha rebut diverses acusacions de plagi vinculades a la seva tasca universitària, fet que la portarà novament davant del mateix comitè del Congrés que va dur a terme l'audiència sobre antisemitisme a les universitats.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsUniversitatIsraelGuerra a Gaza
Anar al contingut