El matí de Catalunya Ràdio

La portada d'"El matí de Catalunya Ràdio"

Actualitzat
Aquest món antic que era el nostre i que s'esmicola a un ritme cada cop més exagerat, ens dóna cada dia nous titulars de retallades, de contraccions, de tisorades, d'absorcions fredes o calentes, que ens permeten visualitzar no pas el futur, sinó l'aprimament d'una estructura que els metges de les finances han determinat que no és sostenible, o que per ser-ho cal anar a la mínima expressió.

Avui, no. El titular destacat d'avui obre una important porta de futur, i no ens parla de penúria sinó de reinvenció per continuar creixent. La Caixa ja té banc i es diu CaixaBank.

I un té la impressió que l'entitat dirigida per Isidre Fainé i Joan Maria Nin, més que banqueritzar-se, el que ha fet és caixificar un banc.

El seu model funciona, i més enllà dels discursos polítics sustentats en quatre números i més enllà de l'estratègia de descrèdit que alguns llançaven sobre el sector de les caixes que estava traient quota als bancs, La Caixa, amb un triple salt, mortal per alguns, es convertirà en el gran banc català del segle XXI, primer en el mercat minorista espanyol, desè a l'eurozona, i serà propietari a més de la primera corporació de participacions empresarials a Espanya i Europa. Però seguirà tenint l'esperit de La Caixa: l'Obra Social.

Ho expliquem: La Caixa es diversificarà en tres divisions i una serà l'entitat financera, CaixaBank, que aconseguirà unes ràtios de solvència per sobre del 10% i que tindrà un valor comptable per sobre dels 20.000 milions d'euros. Un 81% d'aquest banc serà propietat de la Caixa, i la resta, dels accionistes minoritaris de Criteria. Aquí s'inclouran les inversions més estables, com ara Telefónica i Repsol, les participacions en bancs internacionals i les asseguradores.

L'altra divisió, que servirà per mantenir les inversions més inestables lluny del negoci financer, serà un "holding" de nova creació. Aquí, evidentment, trobarem les immobiliàries i la resta de la cartera industrial de La Caixa.

La tercera pota, com us dèiem, serà l'Obra Social, que esperem que continuï treballant com fins ara, sent marca de la casa arreu de l'estat.

A l'agost ja serà una realitat i superarà tots els requisits que es marquen des de Madrid de cara al nou escenari financer. D'aquesta manera, l'estrella de La Caixa continua marcant el nord, no només a les altres entitats del sector sinó bàsicament a tots els descreguts del model.

La cosa es diu CaixaBank, i fa goig de veure que el concepte caixa no només aguanta, sinó que va davant del de banc.

Benvinguts a casa vostra.
Anar al contingut