ANÀLISI

La "photo-finish", la poden dictar els indecisos

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Nicolás Valle

Periodista de la secció d'Internacional de TV3

@NicolasValle
Actualitzat
Els ciutadans d'Europa (encara) no voten en les eleccions nord-americanes. Si ho fessin, està claríssim qui guanyaria: Obama. Segons "The Washington Post", hi ha un sondeig fet al Vell Continent que assegura que el 75% dels europeus votaria el candidat demòcrata. Només un 8% apostaria per Romney.

De la mateixa manera, la premsa d'aquest costat de l'oceà també sembla molt optimista davant de les possibilitats de victòria d'Obama. Aquests dies hem vist molts titulars que parlen de la reelecció gairebé com un fet. La premsa nord-americana és molt més cauta. I té motius per ser-ho. Només cal mirar les dades.

Avui: Obama 277, Romney 191

Les coses tornen a estar molt justes. Obama fins i tot veu com un dels seus estats "strong", dels més segurs, Oregon, ha passat a ser "lean" o de "suport feble". També perd Nou Hampshire, que passa a la categoria de "tossup" o indecís. Però manté Ohio i Iowa, bones notícies, vitals per a les seves aspiracions.

Les enquestes del dia són aquestes:

UNH: Nou Hampshire. Empat!
Muhlenberg: Pennsilvània. Obama +3
Ipsos/Reuters: Virgínia Obama +3 (La mateixa dada que JZ Analytics)
Ohio: Obama +1 (En canvi, JZ Analytics dóna +8 Obama) La diferència entre aquestes dues enquestes és inexplicable.
Colorado: Romney +2
Florida: Empat

Els homes (i dones) de Romney tenen molta feina, en 72 hores han d'aconseguir retallar les curtes distàncies que els separen del candidat republicà. És possible el miracle? Per esbrinar-ho, haurem de mirar les tendències.

Estats indecisos:

Virgínia (13 vots electorals). Obama guanya per 1 punt d'avantatge. Indecisos: 5. En aquest estat s'han fet 87 enquestes, totes molt igualades. Però ja fa setmanes que Romney no n'ha guanyat ni una. Tendència, doncs, Obama.
Carolina del Nord (15). Romney +2,3. Indecisos: 4. Obama va perdre aquest estat després de l'estiu i no ha aconseguit capgirar els sondejos. Tendència: Romney Florida (29). Romney +O'5. Indecisos: 5. Obama ha remuntat en els últims dies però fa temps que només aconsegueix sondejos que pronostiquen l'empat. La tendència es decanta per Romney.
Nou Hampshire (4): Obama +1'9. Indecisos: 3. Obama guanya tots els sondejos des de fa setmanes. Romney s'hi apropa però no n'hi ha prou. Tendència: Obama Colorado (9): Obama +0'3. Gairebé empat. Ipsos/Reuters i d'altres agències donen la victòria a Romney, així que és possible un gir del vot. Tendència Romney.

Segons això, els republicans s'endurien 53 vots electorals indecisos i Obama, 17.

Per guanyar Romney, necessitaria, doncs, arrabassar a Obama 28 vots electorals dels seus estats amb suport feble. Vegem-ho.

Pennsilvània (20): Obama +5,4. Indecisos: 3. Romney remunta però no n'hi ha prou.
Ohio (18): Obama +2'7. Indecisos: 6. Segons Ipsos/Reuters, la tendència s'inclina a favor de Romney lleugerament.
Iowa (6): Obama +3,3. Indecisos: 6. Rasmussen també parla d'una tendència a favor de Romney. Segurament les enquestes post Sandy la modificaran.
Nevada (6): Obama +2,6. Indecisos: 4. Aquest estat pro Obama es desinfla cada dia una mica més i podria arribar a dimarts a favor de Romney.

Així doncs, Romney estaria encara en disposició d'arrabassar 30 vots a Obama en els seus estats i guanyar les eleccions per només 2 vots de diferència. És una feinada per als republicans, però amb tants indecisos, amb els marges tan estrets, Obama no pot donar res per guanyat i haurà de lluitar fins al final. Romney fa temps que aspira a guanyar en la "photo-finish". Veurem si té capacitat d'esprint.

El vot per correu dels electors a l'estranger podria ser clau. Però hi ha enquestes sobre això? Demà en parlarem.
Anar al contingut