Barcelona

La mort accidental d'un nadó en una ludoteca de Barcelona destapa el buit legal del sector

Un nen de quatre mesos ha mort en una ludoteca de Barcelona, segons han confirmat els Mossos d'Esquadra, per mort sobtada. Però la policia ha detingut la propietària del local perquè quan van arribar a la ludoteca hi van descobrir tota una sèrie d'irregularitats: en els contractes de les treballadores, el nombre de nens que acollien, les dimensions del centre... L'administració sap que aquest cas no és cap excepció, ja que són diverses les ludoteques que s'han convertit en escoles bressol encobertes, sense tenir les condicions adequades. Actualment preparen un decret per regularitzar la situació.

Actualitzat
Un jutjat de Barcelona ha obert una investigació per aclarir les circumstàncies de la mort d'un nadó de quatre mesos en una ludoteca del carrer Marquesa de Caldes de Montbui, al districte d'Horta-Guinardó. Segons han confirmat els Mossos d'Esquadra després de l'autòpsia, el nadó va morir per causes naturals, però el cas ha tornat a posar al descobert l'existència d'un sector econòmic emergent, per l'increment de la natalitat i la incorporació de la dona al món laboral, que no està regulat.

Aquesta falta de regulació, i per tant d'inspeccions, ja va ser denunciada pel síndic de greuges el 2005, però mentrestant ha permès la proliferació de locals que actuen de guarderies encobertes sense reunir els requisits per fer-ho, i que s'autodenominen "ludoteques". Actualment, per obrir un negoci d'aquest tipus només es necessita una llicència que atorguen els ajuntaments d'acord amb uns requisits que tenen a veure amb les condicions del local, però no amb l'activitat que s'hi desenvoluparà.

La Generalitat prepara des de fa mesos un decret que té previst aprovar aquest estiu i que ha de posar fi a aquesta situació. El decret establirà els requisits que han de complir les ludoteques, que han de ser llocs en els quals es facilita l'oci als nens i si tenen menys de 3 anys hauran d'anar acompanyats pels pares. En cap cas es podrà donar àpats als nens i no s'hi podran quedar a dormir.

La norma també preveu un registre de locals, requisits d'espais i la titulació dels monitors, en la seva majoria monitors d'oci.
Anar al contingut