La frontera que separa Andorra i l'Alt Urgell al gener
La frontera que separa Andorra i l'Alt Urgell al gener (ACN/Albert Lijarcio)

La mobilitat entre Catalunya i Andorra queda al marge del confinament comarcal

La mobilitat entre Catalunya i Andorra queda permesa sempre que es compleixin les restriccions un cop s'arribi al destí

RedaccióActualitzat

El confinament comarcal no afecta Andorra. Els governs de Catalunya i Andorra s'han reunit aquest divendres i han aclarit com queden les restriccions. La mobilitat queda permesa sempre que es compleixin les restriccions un cop s'arribi al destí.

D'aquesta manera, s'aplica el que ja va dir el govern espanyol: la mobilitat per la frontera és lliure per als residents de tots dos territoris. Quan La Moncloa va aclarir aquest punt, en contra del criteri de la Generalitat, ja es va reobrir la frontera, però amb l'entrada en vigor de les noves restriccions comarcals, el dubte havia ressorgit. En l'anterior confinament, Andorra es va assimilar a la comarca de l'Alt Urgell i els desplaçaments quedaven limitats a aquests dos territoris. Ara, no serà així.

Que la mobilitat no estigui restringida pel confinament comarcal, però, no vol dir que sigui lliure del tot. Caldrà complir la resta de restriccions i que un cop s'arribi al destí, es respectin les mesures. És a dir, si un andorrà viatja a Catalunya, no podrà sortir de la comarca on arribi.

La Generalitat de Catalunya i el govern d'Andorra recorden que cal limitar els viatges i només anar d'un lloc a l'altre per motius "raonats". S'aconsella fer només desplaçaments dins dels nuclis de convivència o bombolles habituals.

El cap de govern del Principat, Xavier Espot, ha fet una crida a la responsabilitat i a no aprofitar aquesta possibilitat "al peu de la lletra" per fer desplaçaments que siguin innecessaris.

Tenir en compte Andorra

La reunió d'avui és una més de les que s'han anat fent les últimes setmanes. Les restriccions de Catalunya i França afecten en especial Andorra, envoltada pels dos països.

A la reunió també s'ha decidit que, en el procés de desescalada, el govern tindrà en compte Andorra, per facilitar la mobilitat entre els dos territoris. Així, qualsevol decisió futura serà acordada en funció de la situació epidemiològica.

 A la trobada hi han assistit el conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, i la consellera de Salut, Alba Vergés, amb el seus secretaris generals.

ARXIVAT A:
AndorraConfinament Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut