Cotxes circulant per la frontera entre l'Alt Urgell i Andorra
Cotxes circulant per la frontera entre l'Alt Urgell i Andorra (ACN)

Espanya permet la mobilitat amb Andorra obviant la norma de la Generalitat

Finalment sí que es pot anar a Andorra aquesta Setmana Santa sempre que es respectin les restriccions sanitàries del territori de destí

Actualitzat

Aquesta Setmana Santa l'accés a Andorra queda obert a tothom. El govern espanyol ha rectificat la Generalitat i permet la mobilitat entre Andorra i Espanya. La condició és només complir les restriccions sanitàries del municipi de destinació. El govern espanyol ho ha confirmat al d'Andorra, segons ha explicat el ministre portaveu de l'executiu andorrà, Eric Jover.

Jover ha explicat que hi ha hagut un canvi en la interpretació de la norma, i que s'entén que "qualsevol resident espanyol pot venir a Andorra" i viceversa, així que els residents andorrans poden viatjar al territori espanyol.

L'única condició és complir les restriccions sanitàries vigents en la localitat de destinació, segons el ministre portaveu, que ha recordat que el context actual és d'una crisi "canviant i dinàmica", en el qual les normes s'adapten a cada moment.

D'aquesta manera s'aixequen totes les restriccions de mobilitat que hi havia entre Andorra i Catalunya. Des del 8 de febrer, pel confinament comarcal, Andorra estava assimilada a la comarca de l'Alt Urgell, és a dir, es permetia la mobilitat entre aquests dos territoris com si de la mateixa comarca es tractés.

Els carrers d'Andorra, buits sense turistes
Els carrers d'Andorra buits sense turistes

 

Quan la Generalitat va anunciar l'11 de març que a partir del dia 15 aixecava el confinament comarcal i autoritzava de nou la mobilitat a tot Catalunya, va puntualitzar que Andorra quedava fora de l'abast de la norma, tot i que el govern admetia "diàleg" sobre el tema amb les autoritats andorranes.

De fet només es permetia el pas entre els dos territoris als treballadors i per motius d'emergència i justificats, segons el certificat d'autoresponsabilitat.
 

Des de llavors, les autoritats andorranes han mantingut diferents reunions, tant amb el govern com amb l'executiu espanyol, per recuperar la mobilitat entre Espanya, on hi ha restriccions de mobilitat entre comunitats autònomes, i Andorra.

El cap de l'executiu andorrà, Xavier Espot, argumentava les dades sanitàries molt favorables del país i la "lleialtat" que el Principat ha mostrat sempre amb Catalunya i l'Alt Urgell, sobretot durant la crisi sanitària de col·laboració amb la comarca alt-urgellenca: "Se'ns fa difícil entendre com la Generalitat no acaba d'estar a la recíproca", va dir.

La Generalitat va informar que plantejaria la possibilitat de permetre la mobilitat entre tots dos territoris a partir del 9 d'abril, després de les festes de Setmana Santa. Fet que limitava que els catalans poguessin visitar el país pirinenc durant els dies festius.
 

Els francesos envaeixen Andorra pel Pas de la Casa i els catalans haurem d'esperar
Turistes passejant pels carrers d'Andorra (ACN/Albert Lijarcio)

 

Divendres passat es va informar que els turistes que pernoctessin en establiments hotelers de l'Alt Urgell podrien visitar Andorra amb un certificat emès per cada establiment, i diumenge la Generalitat ampliava les visites a Andorra a tots els residents habituals de la comarca fronterera. Ara bé, a la pràctica, Protecció Civil ha reconegut que altres ciutadans podien anar i venir igualment d'Andorra.

Ara, totes aquestes restriccions han quedat revocades.

Frontera de la Farga de Moles entre l'Alt Urgell i Andorra (ACN)
ARXIVAT A:
MobilitatCovid-19Andorra
Anar al contingut