La mare de les dues noies assassinades a la seva arribada a l'aeroport del Prat (CCMA)

La mare de les noies assassinades al Pakistan, a Barcelona: "Gràcies per ajudar-me a tornar"

El Pakistan té "proves molt sòlides" contra els acusats del crim i s'enfronten a 25 anys de presó

RedaccióActualitzat

Aquest dissabte han arribat a l'aeroport del Prat de Barcelona, procedents del Pakistan, la mare i el germà petit de les dues noies de Terrassa assassinades fa uns dies a la regió del Panjab.

Custodiats per la policia, els familiars de les dues noies han estat rebuts a la T1 pel cònsol pakistanès a Barcelona, Mirza Salman. De moment, no tornaran a Terrassa, on viu el pare de la família, i seran allotjats a Barcelona.

La mare de les noies assassinades, Azra Shaheen, que ha viatjat al Pakistan arran de l'assassinat de les seves dues filles, s'ha mostrat molt agraïda cap a les autoritats tant del seu país com de Catalunya per l'ajuda que està rebent: "Gràcies per ajudar-me a tornar", ha dit. A les preguntes dels periodistes Shaheen només hi ha afegit un "no sé res".

Per la seva banda, el cònsol ha dit que hi ha força proves sobre l'autoria del crim, pel qual estan detinguts dos germans de les víctimes i els dos marits.

"La policia està avaluant les proves que han trobat sobre aquests assassinats. La pena mínima per a aquest tipus de crim és de 25 anys de presó. Així doncs, hi ha proves sòlides i hem d'esperar que la justícia respongui."

Els Mossos d'Esquadra han declarat el secret de les investigacions i és probable que facin declarar els familiars residents a Catalunya en els pròxims dies per aclarir els fets i si es poden determinar delictes des d'aquí, com seria el cas d'un matrimoni forçat.


Assassinades per voler-se divorciar

Les dues germanes, de família pakistanesa i veïnes de Terrassa, van morir assassinades a la ciutat de Gujrat, a l'est del Pakistan. S'havien negat a tirar endavant un matrimoni acordat fa un any. La seva pròpia família, inclosos els dos cosins que eren els seus marits, estan al darrere de l'assassinat, segons la policia pakistanesa. 

Anissa Abbas, de 24 anys, i Arooj Abbas, de 20, van morir a trets després de ser torturades. 

Segons va explicar la mare a la policia pakistanesa, quan van matar les seves filles ella hi era present i va salvar la vida gràcies a la irrupció de la policia, alertada pels trets.

Segons el cònsol del Pakistan, Mirza Salman Babar, ella volia salvar les dues noies: "va lluitar i llavors explica que els assassins li van dir que també dispararien contra ella."

La mare amb la policia pakistanesa després de l'assassinat de les dues filles

Després de les detencions de sis familiars de les noies, entre els quals dos germans i els dos marits, la mare va fugir sense documentació fins a un hotel d'Islamabad, la capital, on va trucar al consolat del Pakistan a Barcelona demanant auxili. Se sentia en perill i volia recuperar el seu fill, que s'havia quedat amb familiars paterns.

Des d'aquí, i amb la cooperació dels Mossos, es va activar un operatiu de la policia pakistanesa perquè recuperés el seu fill, la documentació i perquè el nen es pogués reunir amb la mare. 

Els familiars de les germanes de Terrassa assassinades detinguts per la policia pakistanesa (policia del Panjab)

La policia pakistanesa ha obert una investigació pel que en aquell país s'anomena "crim d'honor", una pràctica patriarcal que porta a l'assassinat de dones que es considera que han perjudicat la reputació dels parents

"La família les va convèncer amb algun pretext perquè anessin uns quants dies al Pakistan", ha explicat un portaveu de la policia de Gujrat. "Les dades preliminars indiquen que es tracta d'un cas d'un crim d'honor (...), encara que la investigació continua", ha afegit. 
 

No són casos aïllats 

De tota manera, fonts diplomàtiques han explicat que casos com aquests no són aïllats. En els últims anys, l'ambaixada espanyola ha atès diverses peticions d'auxili de ciutadanes espanyoles d'origen pakistanès que tenien segrestades.

Fins i tot s'han fet operacions de rescat per traslladar les dones a l'ambaixada, on després reben protecció consular.

Els coneguts com a crims d'honor són habituals al sud de l'Àsia. Segons dades de l'ONG Comissió de Drets Humans del Pakistan (HRCP), només l'any passat es van registrar 478 d'aquest tipus d'assassinats al país.

Entre el 2004 i el maig del 2018 aquesta xifra va pujar a 17.628 casos, encara que se sospita que el nombre real podria ser molt més gran a causa de la falta de denúncies, sobretot en tractar-se de familiars.

El govern pakistanès va aprovar el 2016 una llei que prohibeix el perdó dels familiars de les víctimes en aquest tipus de delictes, un forat legal amb el qual molts homes quedaven lliures després de matar una dona, en general una germana o una esposa.

Els grups de drets humans i activistes han advertit que la llei ha tingut poc impacte a l'hora de posar fre a aquests crims.

 

ARXIVAT A:
Violència masclista
Anar al contingut