Jeffrey Epstein va aprofitar el seu poder a Victoria's Secret per abusar de les models

La llista d'Epstein: un escàndol sexual que pot afectar la reputació de gent important

El milionari nord-americà va violar i prostituir desenes de noies menors d'edat, que oferia als seus amics en festes a mansions de Nova York, Florida, Nou Mèxic i les illes Verges

RedaccióActualitzat

L'escàndol sexual del cas Epstein, als Estats Units, ha revifat aquest dijous després que una jutgessa de Nova York hagi ordenat la desclassificació de més de 2.000 pàgines de documents relacionats amb el cas.

Hi apareixen més de 150 noms entre els quals hi hauria expresidents dels Estats Units, empresaris i personalitats públiques molt rellevants, cosa que podria afectar greument la seva reputació.

Ara bé, no es tracta de cap llista de clients i la majoria de les persones que surten als documents no estan acusades de cap delicte. Aparèixer esmentat als documents no implica en molts casos cap mena de culpabilitat.

Són noms que van sortir durant la instrucció del cas, i que fins ara s'han tractat de manera anònima com a "John Doe" o "Jane Doe", fórmules usades en anglès per amagar noms reals.

A la llista s'hi barregen els "beneficiaris" amb les víctimes de la trama sexual bastida pel multimilionari nord-americà Jeffrey Epstein, mort per suïcidi a la presó el 2019 poc després de ser detingut.

A Epstein l'acusaven d'haver violat i prostituït desenes de noies menors d'edat, que oferia als seus amics en festes a les seves mansions de Nova York, Florida, Nou Mèxic i les illes Verges.


El príncep Andreu i els expresidents Clinton i Trump

En els últims anys han sortit a la llum alguns d'aquests amics: en lloc destacat, el príncep Andreu d'Anglaterra, acusat de violació per part de Virginia Giuffre, la víctima que va denunciar la trama el 2015.

Fa gairebé un any Andreu va evitar ser jutjat gràcies a un acord extrajudicial amb Giuffre que podria haver comportat una indemnització d'uns 14 milions d'euros.

Un altre és l'expresident Bill Clinton, que ha admès haver visitat quatre vegades la mansió d'Epstein a les illes Verges, però al qual atribueixen desenes de viatges en l'avió del multimilionari.

En aquest sentit, investigacions periodístiques han identificat Clinton com a "John Doe 36", personatge que apareix a més de 50 documents del sumari, però ell ho ha negat tot.

Un altre expresident que se sap que ha tingut una relació força estreta amb Epstein durant dècades és Donald Trump, que ha negat haver visitat la mansió de les illes Verges.


Epstein va convidar molta gent a les seves mansions

El problema és que la llista de convidats per Epstein a les seves mansions és molt extensa i inclou personalitats com el director de la CIA William Burns o la consellera d'Obama Kathryn Ruemmler.

També exprimers ministres com el d'Israel Ehud Barak o el de Noruega Thorbjorn Jagland, empresaris com Bill Gates o Reid Hoffman, o acadèmics com Lawrence Summers, expresident de Harvard.

Diversos mitjans han especulat sobre quins d'aquests personatges poden haver participat en la trama sexual d'Epstein, i han apuntat fins i tot a Woody Allen o Noam Chomsky com a implicats.


Condemna menor a Florida el 2008

Epstein va enfrontar-se a una primera investigació judicial fa 15 anys, però va acceptar una condemna menor a canvi de declarar-se culpable i indemnitzar les víctimes.

Va ser un acord extrajudicial a Florida el 2008 per denúncies corresponents a agressions sexuals perpetrades a la mansió de Palm Beach fins al 2005, i va comportar el tancament de la investigació.

La denúncia de Virginia Giuffre el 2015 a Nova York va permetre reobrir el cas, i la investigació va portar a la detenció d'Epstein el juliol del 2019, que ja va intentar suïcidar-se poc després d'arribar a la presó.

Un any després de la mort d'Epstein van detenir la seva parella, Ghislaine Maxwell, acusada d'ajudar-lo a bastir la xarxa, i que va ser condemnada a 20 anys de presó per tràfic de menors.

La reobertura del cas s'ha atribuït en bona part a la feina la periodista Julie Brown, del diari Miami Herald, que va localitzar i entrevistar 60 víctimes d'Epstein que van explicar la història una dècada després.

ARXIVAT A:
Estats UnitsMenorsAgressió sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut