Cas Epstein: detinguda Ghislaine Maxwell, amiga del magnat, acusada de facilitar-li menors
Ghislaine Maxwell està acusada de sis delictes, entre els quals tràfic sexual de menors
Nova York

Cas Epstein: detinguda Ghislaine Maxwell, amiga del magnat, per facilitar-li menors

Detinguda l'exparella del multimilionari, acusada de col·laborar activament en el tràfic sexual d'adolescents

Irene Vaqué ReigActualitzat

Quan fa gairebé un any de la mort de Jeffrey Epstein a la presó, l'FBI ha detingut la seva exparella i amiga Ghislaine Maxwell acusada de reclutar menors per ser agredides sexualment pel multimilionari.

Diverses víctimes han declarat que Maxwell és qui les va portar a les mansions d'Epstein a Manhattan, Florida o Nou Mèxic, i també a la residència de la mateixa detinguda a Londres, abans de ser violades.

Maxwell és filla d'un altre magnat, Robert Maxwell, que va ser diputat laborista i propietari de mitjans de comunicació com el "Daily Mirror". Amiga d'Epstein durant anys, l'ajudava a gestionar les propietats i el va introduir en cercles de l'alta societat.

Maxwell, acusada de sis delictes

La detenció ha estat sense cap incident a Bradford, Nou Hampshire. L'arrestada estava en parador desconegut des de la detenció d'Epstein i l'han localitzat en una "magnífica propietat" on continuava tenint una "vida privilegiada", segons l'FBI.

Maxwell, de 58 anys, ha de comparèixer davant d'un jutge federal en les pròximes hores.

Ghislaine Maxwell està acusada de sis delictes, entre els quals tràfic sexual de menors
Ghislaine Maxwell durant un discurs a l'ONU el 2013 (Reuters TV)

 

Se l'acusa de sis delictes, entre els quals "persuadir, induir, atreure i coaccionar" menors a viatjar per mantenir relacions sexuals delictives amb Epstein, entre el 1994 i el 1997. Ho hauria fet sabent que les noies tenien menys de 18 anys -en alguns casos, 14- i, sovint, aprofitant que provenien de famílies pobres i els prometia feina i educació amb el pretext de fer massatges al financer i altra gent poderosa.

Segons l'escrit de la detenció, la dona va "assistir, facilitar i contribuir a l'abús de nenes menors per part de Jeffrey Epstein". És a dir, que va tenir un paper actiu en el tràfic de menors amb finalitats sexuals.

La fiscal en funcions del Districte de Nova York Audrey Strauss creu que les acusacions contra Maxwell són sòlides:

"Maxwell era una de les col·laboradores més properes a Epstein i el va ajudar a explotar noies d'edats tan joves com els 14 anys (...) Va tenir un paper decisiu ajudant Epstein a identificar, fer-se amiga i abusar de les menors. En alguns casos, va participar ella mateixa en l'abús."

 

La fiscal Strauss acusa Maxwell d'haver facilitat i fins i tot participat en els abusos d'Epstein (Reuters/Lucas Jackson)

 

També se l'acusa de fals testimoni, per haver "mentit de forma repetida" en el judici obert per la via civil el 2016 contra Epstein, l'única que queda oberta després que la penal es va tancar amb la seva mort.

Si la justícia dona validesa a les acusacions, Maxwell podria ser condemnada a cadena perpètua.

 

Esperant poder interrogar el príncep Andreu

La detenció suposa un rellançament del cas Epstein, després del seu suïcidi, l'agost passat, en una presó de màxima seguretat de Manhattan, on esperava el judici per tràfic sexual de menors.

L'any 2008 ja s'havia enfrontat a acusacions similars a Florida, però un acord extraoficial amb el fiscal va permetre tancar el cas.

El duc de York va abandonar la vida pública al novembre passat (Reuters)

 

Epstein es va penjar a la cel·la quan feia un mes que estava empresonat i l'autòpsia va confirmar que havia estat un suïcidi, encara que les teories conspiradores no van faltar, sobretot tenint en compte que el multimilionari tenia contacte amb nombroses celebritats tant dels Estats Units com d'Europa, entre els quals el príncep Andreu, fill de la reina d'Anglaterra, l'expresident nord-americà Bill Clinton o l'actual president, Donald Trump.

Precisament, els investigadors del cas encara esperen poder interrogar el príncep, segons ha indicat aquest dijous l'acusació. Recentment, van afirmar que el duc de York "feia veure" que volia cooperar amb ells. "Ens encantaria que el príncep Andreu declarés", ha afirmat la fiscal Strauss.

Una dona, Virginia Roberts, ha declarat que, quan tenia 17 anys, Epstein la va obligar a tenir relacions sexuals amb el príncep. Ell ho ha desmentit, però una foto d'ells dos ha alimentat les especulacions.

 

 

ARXIVAT A:
Agressió sexualAssetjament sexual Estats UnitsMonarquia
Anar al contingut