Sentència definitiva: Bèlgica rebutja l'extradició de Valtònyc a Espanya

El Tribunal d'Apel·lació de Gant denega per segon cop entregar-lo i la Fiscalia ja no presentarà cap més recurs

RedaccióActualitzat

Victòria judicial per a Valtònyc després de quatre anys. El Tribunal d'Apel·lació de Gant (Bèlgica) ha decidit aquest dimarts no extradir a Espanya el raper Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc, i la Fiscalia belga no presentarà cap més recurs, segons ha avançat Catalunya Ràdio i ha confirmat TV3.

La justícia espanyola reclamava l'extradició de Valtònyc per un delicte d'injúries a la Corona.

Valtònyc ha valorat la notícia, visiblement alleugerit i emocionat, davant la premsa. Diu que vol "seguir fent militància política, però també començar a viure":

"Vaig decidir venir aquí per un tema de drets fonamentals i, al final, així ha estat. He defensat la llibertat d'expressió el màxim que he pogut, des dels 18 anys, i ara tinc ganes de començar a viure. No és moment de fer política, és moment de reivindicar que tothom que ha patit l'estat espanyol el deixi de patir."

"La gran por d'un exiliat és que t'oblidin", ha recordat Valtònyc a l'hora d'agrair el seguiment i el suport que ha rebut durant aquests quatre anys.

Al desembre, aquest tribunal ja en va rebutjar l'extradició. El motiu? No veia, amb el Codi Penal belga a la mà, els delictes que l'Audiència Nacional espanyola sí que va trobar en les cançons de Valtònyc: enaltiment del terrorisme, amenaces i injúries, i calúmnies a la Corona.

La Fiscalia hi va recórrer. I el Tribunal de Cassació va acceptar, en part, aquest recurs. Va descartar l'extradició pels delictes d'enaltiment del terrorisme i d'amenaces, i també va recordar que, arran d'una consulta del mateix cas Valtònyc, la llei del segle XIX que castigava les injúries i les calúmnies a la Corona ja no es pot aplicar a Bèlgica perquè s'ha declarat inconstitucional.

Però, tot i això, demanava un últim examen per aclarir si les acusacions contra el raper mallorquí trobarien algun tipus d'encaix en altres delictes contra l'honor que sí que estan recollits al Codi Penal de Bèlgica.


El cas es tanca definitivament després de quatre anys

El Tribunal de Cassació va retornar el cas al d'Apel·lació perquè en fes aquesta última revisió. I, aquest dimarts, hem sabut quina era la decisió: la mateixa que al desembre. La justícia belga sentencia en contra de l'extradició de Valtònyc a Espanya i ara el cas es tanca definitivament.

Si bé la Fiscalia encara podria haver presentat un nou recurs al Tribunal de Cassació, ha decidit no fer-ho. Aquesta ja era una opció molt poc probable. Ja hi va recórrer al desembre, i aleshores ja va demanar si els fets es podien encaixar en algun delicte contra l'honor tipificat al Codi Penal belga.

Després d'haver-ho estudiat, la justícia de Bèlgica seguia defensant que no procedia l'entrega del raper mallorquí a Espanya. Per tant, es feia molt difícil trobar més arguments per sostenir un eventual nou recurs de la Fiscalia.

D'aquesta manera, i després de quatre anys a l'exili per les lletres d'unes cançons que va escriure el 2012, s'ha escrit el capítol final de la batalla judicial de Valtònyc.

 

ARXIVAT A:
Valtònyc
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut