Valtònyc aquest dimarts al matí al Tribunal d'Apel·lació de Gant
Valtònyc aquest dimarts al matí al Tribunal d'Apel·lació de Gant

Bèlgica no extradeix Valtònyc: la justícia rebutja la petició d'euroordre espanyola

Encara es pot presentar recurs al tribunal de cassació

Paula Florit GomilaActualitzat

El Tribunal d'Apel·lació de Gant ha rebutjat la petició d'euroordre de l'Audiència Nacional espanyola per al raper mallorquí Josep Miquel Arenas, conegut com a Valtònyc. Per tant, ha decidit que no l'extradeix a Espanya.

Minuts després de saber la decisió del tribunal, Valtònyc ha declarat:

"Em crea molta impotència veure com hem aconseguit a Bèlgica que la justícia derogui el delicte d'injúries a la Corona; i que a Espanya el govern que se suposa el més progressista de la història, no sigui capaç d'avançar cap al segle XXI".

El raper ha piulat poc després: "Primer t'ignoren, després se'n riuen, després t'ataquen i, finalment, guanyes", agraint, entre d'altres, la feina del seu equip jurídic:


Aquestes són les declaracions que ha fet, encara des de les instal·lacions del tribunal:


Els seus advocats ho han celebrat a Twitter. Un d'ells, Simon Bekaert, ha piulat: "Victòria! Després de tres anys de tràmits judicials, un recurs al Tribunal de Justícia Europeu i al Tribunal Constitucional belga, el Tribunal d'Apel·lació dictamina que Valtònyc no pot ser extradit. Un bon dia per a la música i la llibertat d'expressió":

 

A la nit, el raper, coincidint amb la data -28 de desembre- ha fet aquest altre tuit, en què assegurava que havia trepitjat territori espanyol:


"Se li vulnerarien els drets"

La sentència del tribunal de Gant desgrana els motius pels que no accepta entregar-lo a la justícia espanyola per cap dels tres delictes.

En el cas de l'enaltiment del terrorisme i injúries a la corona, pràcticament no hi havia dubtes, perquè el primer no existeix a la legislació belga i el segon s'ha declarat inconstitucional arran del cas Valtònyc per considerar que atempta contra drets fonamentals.

I aquí és on el tribunal afirma que "els drets fonamentals de la persona interessada --inclòs el de la llibertat d'expressió-- serien vulnerats si fos lliurat".

Existeix el delicte d'amenaces, però quan són "verbals sense condició", com les del músic, "no són punibles", detalla la sentència.

La resolució del Tribunal d'Apel·lació de Gant remarca que "no pot substituir les autoritats judicials espanyoles" que, a més, en aquest cas ja havien dictat una condemna ferma de 3 anys i mig de presó per al raper.

Així, situa la funció del tribunal a provar la doble incriminació. És a dir, investigar si els delictes en qüestió també ho són a Bèlgica. I és en aquest sentit que ha decidit confirmar la sentència de primera instància de la justícia belga i no extradir Valtònyc.

 

El Constitucional belga va abolir les injúries a la corona

La justícia espanyola el reclamava pels delictes d'injúries a la corona, un d'amenaces i un altre d'enaltiment del terrorisme, pels quals va ser condemnat a tres anys i mig de presó per l'Audiència Nacional, fa prop de cinc anys. 

El mateix raper i la seva defensa confiaven que es rebutjaria l'extradició, com ja va passar en primera instància. Al setembre, el Tribunal d'Apel·lació va ajornar la decisió perquè tenia dubtes sobre la vigència del delicte d'injúries a la corona i va demanar al Tribunal Constitucional belga que l'hi aclarís. I ho va fer el mes passat.

En una sentència inèdita, el Constitucional va respondre que, tot i que hi ha una llei del 1847 que recull les injúries al rei com un fet delictiu, entenia que això hauria perdut el sentit i va abolir el delicte de l'ordenament jurídic belga. Argumentava que era inconstitucional i que vulnerava el dret fonamental de la llibertat d'expressió.

Valtònyc arribant aquest dimarts al matí al Tribunal d'Apel·lació de Gant
Valtònyc arribant aquest dimarts al matí al Tribunal d'Apel·lació de Gant (CCMA)


Condemnat també per enaltiment del terrorisme

A banda de les injúries a la Corona, a Valtònyc --que va marxar a Bèlgica el 2018, quan en van ordenar l'ingrés a la presó-- també se'l va condemnar per enaltiment del terrorisme i incitació a la violència en les lletres de les seves cançons.

Un tribunal de primera instància de Gant ja va rebutjar l'extradició del raper mallorquí perquè va considerar que el contingut de les lletres entrava dins la llibertat d'expressió. Però la Fiscalia belga, representant els interessos de la justícia espanyola, ho va recórrer.

Ara, la Fiscalia encara té l'opció de presentar -en un termini de 24 hores- un últim recurs al Tribunal de Cassació de Bèlgica. Una opció que va descartar quan el Tribunal d'Apel·lació va rebutjar l'extradició de l'exconseller Lluís Puig. De fet, és molt poc habitual i, generalment, aquest tribunal només entra en qüestions formals, no pas de fons.

Entre les persones que han reaccionat a la decisió aquest dimarts de la justícia belga, hi ha Carles Puigdemont. L'expresident ha piluat que avui "la llibertat té ritme i lletra de rap":

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió Valtònyc
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut