Policies del Marroc retenen amuntegats immigrants subsaharians després d'un intent d'assalt a la tanca fronterera de Melilla
Policies del Marroc retenen amuntegats els immigrants subsaharians després d'un intent d'assalt a la tanca fronterera de Melilla

La Fiscalia investigarà la mort de migrants a la tanca de Melilla

Delgado actua després que la fiscal de sala hagi sol·licitat l'obertura de diligències d'investigació per esclarir els fets i que l'ONU hagués exigit una investigació exhaustiva

RedaccióActualitzat

La Fiscalia finalment investigarà l'actuació policial del Marroc i d'Espanya que el 24 de juny passat va acabar amb la vida de 23 persones que intentaven travessar la frontera cap a territori espanyol. Els fets van causar molts més ferits i, segons les ONG locals, la xifra de morts augmentaria fins les 37 persones, tot i que encara s'està pendent de l'evolució dels ferits més greus.

La fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, ha firmat aquest dimarts un decret on encomana a la fiscal de sala coordinadora d'estrangeria, Beatriz Sánchez, una investigació sobre les circumstàncies dels fets.

Delgado actua després que la fiscal de sala hagi elevat aquest dimarts al matí una comunicació sol·licitant l'obertura de diligències d'investigació.

La decisió, segons una nota de la Fiscalia, "es fonamenta en la transcendència i la gravetat dels fets", que "poden afectar els drets humans i els drets fonamentals de les persones", així com en la "singularitat i complexitat de la investigació".


L'entrada més massiva dels últims temps

Divendres passat, unes 2.000 persones van intentar accedir a territori espanyol a través de la frontera de Melilla, saltant la tanca que rodeja la zona coneguda com el Barri Xinès.

La tanca va acabar cedint i molts dels migrants van caure a terra. La policia marroquina els va acorralar, els va llançar gasos lacrimògens i els va reduir.

Es tracta de la primera entrada massiva que es viu a la ciutat autònoma de Melilla des que Espanya i el Marroc van refer les relacions, després que Pedro Sánchez cedís a les aspiracions marroquines sobre el Sàhara Occidental. També ha estat una de les més accidentades i es tem que la xifra de morts continuï augmentant.


Pressió de les Nacions Unides

Justament aquest dimarts, l'ONU ha exigit a Espanya i el Marroc una investigació "exhaustiva" de les morts a Melilla. En un comunicat, el Comitè de les Nacions Unides per a la Protecció dels Treballadors Migrants ha condemnat els fets i ha demanat a tots dos governs investigacions "exhaustives, independents, imparcials i transparents" per determinar responsabilitats i "prendre mesures per garantir l'accés a la justícia de les víctimes i les famílies".

En el mateix comunicat, el Comitè de les Nacions Unides considera que la tragèdia es podria haver evitat si s'hagués incorporat a les polítiques de frontera un enfocament basat en els drets humans. L'ONU també demana a la Unió Europea que treballi per impedir futures desgràcies, tot ampliant la disponibilitat de "vies per a una migració segura i ordenada" i garantint el dret a "buscar i rebre asil".

 

 

ARXIVAT A:
MelillaMigracions
Anar al contingut