Alguns dels migrants van arribar ferits al CETI (EFE/Paqui Sánchez)

L'ONU exigeix a Espanya i el Marroc una investigació "exhaustiva" de les morts a Melilla

El Comitè de les Nacions Unides per a la Protecció dels Treballadors Migrants condemna els fets i també insta la UE a "prendre mesures per garantir i respectar el dret a buscar i rebre asil"

Redacció/ACNActualitzat

L'Organització de les Nacions Unides (ONU) insta Espanya i el Marroc a obrir "immediatament" una investigació sobre la mort d'almenys 23 persones a Melilla quan intentaven travessar la frontera cap a territori espanyol divendres passat.

En un comunicat publicat aquest dimarts, el Comitè de les Nacions Unides per a la Protecció dels Treballadors Migrants condemna els fets i demana a tots dos governs investigacions "exhaustives, independents, imparcials i transparents" per determinar responsabilitats i "prendre mesures per garantir l'accés a la justícia de les víctimes i les famílies".

També exigeix a la Unió Europea "ampliar la disponibilitat de vies per a una migració segura i ordenada", així com "prendre mesures per garantir i respectar el dret a buscar i rebre asil".

Els migrants amuntegats (Europa Press/AMDH-NADOR)

El Comitè de les Nacions Unides per a la Protecció dels Treballadors Migrants creu que la tragèdia es podria haver evitat "si s'hagués incorporat un enfocament integral basat en els drets a les polítiques de frontera".

L'organització internacional, a més, ha instat els estats a atorgar una reparació integral dels drets humans violats a les persones afectades, incloent-hi l'incompliment del principi de no devolució mitjançant retrocessos arbitraris.

En concret, l'ONU insta el govern del Marroc a preservar els cossos dels morts a la frontera, identificar-los i tornar-los a les famílies. En el cas dels ferits, reclama una atenció sanitària adequada per a la seva recuperació.

"Demanem a tots els estats que respectin els drets humans dels migrants, inclosos els sol·licitants d'asil, per complir amb les seves obligacions vers la Convenció Internacional i per complir els principis i directrius recomanats sobre els drets humans a les fronteres internacionals", exigeix el comunicat del comitè de l'ONU.

A més, recorda que l'ús de la força per a les detencions ha de ser proporcionat i ha de respectar els drets humans, i que la detenció ha de ser l'últim recurs.

 

ARXIVAT A:
MigracionsMelilla
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut