Una allau humana a Nador ha provocat almenys 5 morts i desenes de ferits (EFE/Paqui Sánchez)

Almenys 18 persones moren al Marroc en un intent massiu de saltar la tanca de Melilla

De les 2.000 persones que han intentat entrar a la ciutat autònoma, 133 ho han aconseguit, segons la delegació del govern espanyol, i estan sent atesos al CETI

Redacció/AgènciesActualitzat

Primer intent d'entrada de migrants d'origen subsaharià a territori espanyol de manera irregular a través de la tanca de Melilla, des de la represa de les relacions diplomàtiques entre Espanya i el Marroc, el mes de març passat.

Un intent que s'hauria saldat, de moment, amb almenys 18 persones mortes a Nador, segons les autoritats locals. Les víctimes haurien mort en una allau humana, en què una setantena de migrants més haurien quedat ferits, alguns en estat greu. En l'incident també haurien resultat ferits al Marroc 140 agents de seguretat marroquins, cinc en estat greu. Algunes fonts apunten que hi podria haver dos gendarmes morts, una afirmació que descarten "categòricament" des del Marroc.

L'Associació Marroquina dels Drets Humans, amb seu a Nador, que ha estat molt prudent durant tot el dia, ha elevat la xifra de morts fins a 27.

 

En l'operació per contenir el salt a la tanca a la banda marroquina també hi ha hagut desenes de detinguts. L'Associació Marroquina dels Drets Humans ha denunciat el tracte inhumà que han rebut les persones detingudes per part de les autoritats marroquines i ha difós imatges en què se'ls veu estesos a terra, uns a sobre dels altres.

 

Un salt "coordinat"

A quarts de set del matí d'aquest divendres, gairebé 2.000 persones que estaven concentrades prop del mont Gurugú s'han dirigit cap a la tanca "de forma perfectament organitzada i violenta" --segons el govern espanyol-- amb la intenció de creuar la frontera del Marroc i entrar a Espanya.

Unes 500 haurien aconseguit superar el dispositiu de seguretat desplegat per les forces de seguretat marroquines i les espanyoles i haurien trencat la porta d'accés al control fronterer del Barri Xinès per entrar a la ciutat autònoma des d'un terrat, segons la delegació del govern espanyola a Melilla.

La policia marroquina ha fet servir material antidisturbis i gasos lacrimògens per dispersar-los, però almenys unes 133 persones, tots homes i aparentment majors d'edat, segons les mateixes fonts, haurien aconseguit entrar i estan sent atesos al Centre d'Estada Temporal d'Immigrants (CETI).

Alguns dels migrants han arribat ferits al CETI (EFE/ Paqui Sánchez)
Desenes de migrants fan cua a les portes del CETI per ser atesos (EFE/Paqui Sánchez)(EFE/Paqui Sánchez)
L'intent d'entrada massiu ha començat a quarts de set del matí (EFE/ Paqui Sánchez)
Unes 133 persones, tots homes, estan sent atesos al Centre d'Estància Temporal de Migrants de Melilla (EFE/ Paqui Sánchez)
La Guàrdia Civil, la Policia Nacional i la policia local han participat en el dispositiu de seguretat (EFE/ Paqui Sánchez)

La delegació del govern assegura que les forces marroquines "han col·laborat activament i de forma coordinada" amb la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i la policia local espanyola. Fins a 57 de les persones migrants han resultat ferides i diverses ambulàncies s'han traslladat a la zona i al CETI per atendre'ls. Tres dels ferits han estat ingressats a l'hospital. Els serveis mèdics també han atès 49 agents de la Guàrdia Civil per ferides lleus.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que és a Brussel·les, ha enviat un missatge abans de saber-se que hi havia víctimes. Sánchez ha expressat la seva solidaritat cap a les persones ferides i també un agraïment al Marroc per la col·laboració en l'operatiu de seguretat.

A les xarxes socials s'han compartit imatges del llançament de gasos lacrimògens a la tanca quan hi havia desenes de persones enfilades, com les que ha difós la RTV de Melilla. Les imatges s'han enregistrat des de la banda marroquina i el material antidisturbis l'hauria fet servir la gendarmeria marroquina.


La cadena de TV de Melilla assegura que els immigrants que no han pogut entrar han tornat al mont Gurugú, on la policia marroquina fa setmanes que està desmantellant diversos assentaments.

 

La crisi que va culminar el maig del 2021

El passat mes d'abril Pedro Sánchez va visitar Mohamed VI al Marroc per obrir una "nova etapa" en les relacions entre tots dos països després de gairebé dos anys de crisi diplomàtica entre Madrid i Rabat.

Sánchez es va reunir amb Mohamed VI a Rabat a l'abril (ACN/Moncloa/Borja Puig de la Bellacasa)

Una crisi que hauria començat l'abril del 2020, quan Espanya va acollir, en un hospital de Logronyo, el líder del Front Polisario, Brahim Ghali, malalt de covid-19 i amb un càncer avançat; i que va culminar un any després, el maig del 2021, amb una entrada massiva d'immigrants a Ceuta, més de 8.000 en 24 hores, que semblava una "represàlia".

Aquella "crisi migratòria" no només va provocar un sisme en les relacions entre tots dos països, sinó també les queixes de la Comissió Europea, que va advertir el Marroc que "les fronteres espanyoles són fronteres europees".

En la trobada del mes d'abril passat, Sánchez i Mohamed VI van acordar la reobertura "ordenada" de les fronteres de Ceuta i Melilla i la represa de les connexions marítimes entre tots dos països.

Unes setmanes abans, Espanya havia reconegut la sobirania del Marroc sobre el Sàhara Occidental, una decisió que és un gir històric en la política exterior espanyola, contradiu les Nacions Unides i ha provocat la ira d'Algèria, que ha suspès les relacions comercials i el Tractat d'Amistat, Bon Veïnatge i Cooperació amb Espanya.

ARXIVAT A:
MelillaMarrocMigracions
Anar al contingut