Barcelona

La Federació d'Associacions Ecologistes es querella contra l'ACA pel transvasament del Segre

La Federació d'Associacions Ecologistes de Catalunya ha presentat una querella contra el director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Manuel Hernández, per la tramitació de l'eventual transvasament del Segre. L'acusen d'un presumpte delicte de prevaricació en considerar que ha ordenat l'inici de les obres del transvasament del Segre sense les pertinents autoritzacions. Els ecologistes s'oposen frontalment a aquest transvasament, que tanta polèmica ha aixecat. El responsable de l'ACA ja els ha contestat que cadascú és "lliure de fer el que vulgui" i que ell té la consciència molt tranquil·la perquè no ha ordenat "cap tràmit ni s'ha contractat res".

Actualitzat

Diverses entitats ecologistes han interposat avui una querella criminal contra el director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Manuel Hernández, als jutjats de la Seu d'Urgell per un presumpte delicte de prevaricació. Els querellants, les organitzacions GEPEC, Ipcena i la Federació Ecologistes de Catalunya, consideren que hi ha "dades més que suficients" que demostren que la Generalitat, a través de l'ACA, ha iniciat estudis topogràfics, ha establert contractes amb empreses i ha començat les obres del transvasament del Segre d'amagat i al marge de la llei.

Segons els denunciants, abans que la Generalitat emprengui qualsevol obra cal que el govern espanyol aprovi el corresponent decret llei i que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, ens gestor de les conques intercomunitàries, atorgui la pertinent autorització, cosa que no s'hauria fet. El govern català, a més, ha de fer públic l'informe d'impacte ambiental del projecte i disposar del permís de l'Ajuntament d'Isòvol, que és d'on es captaria l'aigua del Segre.

Per tot plegat, segons Joan Vázquez, d'Ecologistes de Catalunya, "requeriria d'uns sis mesos per complir tots els requisits establerts" i el director de l'ACA, en canvi, ha expressat reiteradament la seva intenció de no complir els tràmits i iniciar les obres a mitjans d'abril, perquè estiguin llestes a la tardor. Vázquez ha precisat que la querella es dirigeix contra Manuel Hernández perquè, a diferència del conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, no és aforat i és el responsable de "signar els contractes" de l'Agència Catalana de l'Aigua.

Els ecologistes, que rebutgen "totalment" aquest transvasament, encara que sigui temporal, han acusat el govern català de mentir, d'amagar informació, d'actuar de manera irresponsable i d'apel·lar a un fals escenari d'emergència per la sequera, en què encara no s'ha entrat, per justificar les obres, i han demanat responsabilitats polítiques. Consideren que cal apostar per un canvi del model territorial, "esponjar la regió metropolitana i situar la demanda allà on hi ha oferta" i captar aigua de les indústries i no dels pagesos per garantir el subministrament a Barcelona.

L'ACA es defensa

El responsable de l'Agència Catalana de l'Aigua , Manuel Hernández, ha desmentit categòricament que s'ordenés l'inici de les obres per dur aigua del Segre. "Ni s'ha iniciat un tràmit ni s'ha contractat res ni es pot suposar prevaricació d'allò que no s'ha fet", ha afirmat. Hernández també ha destacat que tant ell "com tot l'equip de l'ACA" estan "molt tranquils" davant la presentació de la querella.

Govern i oposició; Segre i Roine

El president del govern, José Montilla, ha reafirmat des del Marroc, on és de viatge oficial, la seva oposició al transvasament del Roine, després que aquest dilluns el president del govern espanyol, es mostrés obert a estudiar-lo. Per Montilla, no és una solució per als problemes urgents provocats per la sequera.

Per la seva banda, l'oposició ha tornat a criticar l'opció del Segre com a solució a curt termini per a la sequera. Oriol Pujol, portaveu del grup de Convergència i Unió al Parlament, ha acusat el govern de covardia per apostar pel transvasament del Segre.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut