Barcelona

La CUP fa "un gest de confiança" a Puigdemont i crida a "guanyar la base social necessària" per a la independència

Anna Gabriel ha reiterat el suport al futur govern de la Generalitat "amb tot el que tingui a veure amb la ruptura amb l'estat espanyol, amb el procés constituent i amb el rescat social"

Actualitzat

Després dels quatre nos de Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es Pot i PP, la portaveu del grup parlamentari de la CUP-Crida Constituent, Anna Gabriel, ha anunciat el seu vot favorable a la investidura de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat, acordat aquest dissabte. El sí de la CUP, però, no és convencional: dels deu diputats cupaires, vuit votaran a favor de Puigdemont i dos s'abstindran per poder expressar "la necessària i sana diferència que també existeix" dins la formació.

La CUP ha assenyalat que aquest vot a favor de la investidura és "un gest de confiança" basat en què creuen que s'han "entès" amb Junts pel Sí a l'hora de "posar les bases de la construcció d'aquesta nova república". A més, ha reiterat el suport al futur govern de la Generalitat "amb tot el que tingui a veure amb la ruptura amb l'estat espanyol, amb el procés constituent i amb el rescat social". Gabriel també ha celebrat el "bon to" de les paraules de Puigdemont en el seu discurs d'investidura i, tutejant-lo, l'ha emplaçat a eixamplar la base de l'independentisme, fent-lo més plural:

"Carles, tens l'enorme, l'enormíssima responsabilitat de ser el president de la transició cap a la república; tens el repte d'obrir el procés, encara més; de guanyar aquesta base social que tant necessitem; tens el repte de fer-ho tot plegat més plural i més transversal, un repte de cercar acords i alhora fer-ho de manera que tot avanci sense demores innecessàries"

"No vam fer un acord de vencedors i vençuts"

En canvi, la portaveu de la CUP ha estat crítica amb el to de les paraules del president de la Generalitat sortint, Artur Mas, aquests darrers dies, en les quals ha dit que "semblava que posava en qüestió els resultats del 27-S i semblava que venia aquest acord que hem subscrit a darreríssima hora com alguna cosa que tingués a veure amb el preu del seu cap".

Gabriel ha defensat que l'acord subscrit entre Junts pel Sí i la CUP no és "un acord de vencedors i vençuts". A més, ha insistit que després de les eleccions al Parlament, la formació anticapitalista va situar com a prioritats l'agenda de desconnexió de l'estat, la configuració del procés constituent, les "imprescindibles" mesures de rescat social i, també, que al capdavant del govern s'hi "reflectís la pluralitat".

Anna Gabriel ha emplaçat Puigdemont a "fer possible aquest full de ruta cap a la independència, aquest procés constituent i aquest rescat social" i ha fet una crida a "guanyar i de llarg" les eleccions constituents quan culmini el full de ruta.

"Vam dir que no investiríem cap president autonòmic, entenem que no ho estem fent"

A més, en el seu discurs, Gabriel ha fet una defensa dels drets socials en l'actual context de crisi econòmica:

"Al nostre voltant, ho sabem, hi tenim gent sense casa, gent pobra, gent de fet massa pobra, gent aturada, gent que no troba en la sanitat pública el seu dret més preuat"

En un missatge possiblement dirigit als diputats de Catalunya Sí que es Pot, Gabriel ha augurat que l'estat espanyol "no cedirà ni un mil·límetre" sobre el dret a decidir i ha destacat que els resultats del 20-D deixen una "victòria per més de dos terços a les forces del règim: PP, PSOE i Ciutadans". Tot i agrair "els esforços de certa esquerra espanyola per defensar els drets dels catalans", la diputada cupaire ha insistit que "la unilateralitat és l'única de les vies possibles".

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut