Brussel·les

La Comissió Europea multa amb 1.700 milions sis grans bancs europeus per manipular l'euríbor

Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Société Générale, JPMorgan, Citigroup i RP Martin han estat multats per la Comissió Europea per haver manipulat el tipus d'interès de referència de l'euríbor. Brussel·les ha imposat als sis bancs una multa de 1.700 milions d'euros, la més alta de la història.

RedaccióActualitzat

Brussel·les ha imposat aquest dimecres una multa rècord a 6 grans bancs europeus per haver manipulat l'euríbor. Ho ha anunciat el comissari de la Competència, Joaquín Almunia. La Comissió Europea ha multat amb 1.700 milions d'euros, la sanció més alta de la història, sis entitats bancàries -Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Société Générale, JPMorgan, Citigroup i RP Martin- per participar en un acord il·legal per pactar tipus d'interès de referència com l'euríbor o el líbor. Dues entitats més, Barclays i UBS, també van participar en aquesta entesa il·legal, però esquiven el càstig econòmic perquè ho van denunciar davant les autoritats.

Joaquín Almunia ha denunciat que "el més impactant d'aquest cas no és només la manipulació de l'índex de referència, sinó la col·laboració entre bancs que haurien de competir entre ells". El comissari europeu de la Competència ha afegit que "la decisió d'avui és un senyal fort que demostra la determinació de la Comissió de lluitar contra aquests càrtels en el sector financer i sancionar-los".

Quatre de les entitats -Barclays, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland i Société Générale- van participar en un càrtel entre el 2005 i el 2008 per pactar derivats de l'euríbor. Barclays ha evitat la multa de 690.000 euros per ser la primera entitat que va denunciar l'existència de l'acord, mentre que els altres tres bancs han vist rebaixades aquestes multes per haver col·laborat.

Fins ara, la multa més alta era la que va imposar l'executiu comunitari l'any passat a set fabricants de tubs catòdics per a televisors i pantalles, que va pujar a 1.470 milions d'euros.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut