La seu de Grífols a Sant Cugat del Vallès (Europa Press/David Zorrakino)
La seu de Grífols a Sant Cugat del Vallès (Europa Press/David Zorrakino)

La CNMV no veu "errors significatius" en els comptes de Grífols, però sí "deficiències"

El regulador dona quinze dies a l'empresa per aportar detalls sobre el benefici brut i el deute de les seves participades

Actualitzat

La Comissió Nacional del Mercat de Valors ha fet públiques les conclusions sobre els comptes de Grifols, que es va desplomar en borsa després dels informes del fons Gotham City Research en què s'acusava la companyia de manipular alguns conceptes financers. El regulador diu que a grans trets no ha trobat "errors significatius" en les principals magnituds dels comptes, inclòs el deute net.

Ara bé, sí que adverteix que ha trobat "deficiències rellevants" en l'explicació d'algunes operacions corporatives. I demana a la companyia d'hemoderivats que publiqui en un termini de 15 dies un detall del seu benefici brut i els deutes financers nets dels exercicis de 2022 i 2023 de les empreses participades. Les accions de l'empresa a Nova York han reaccionat a la notícia amb una pujada al voltant del 8%.

En resposta a l'informe de la CNMV, Grifols ha emès un comunicat, al qual ha tingut accés Europa Press, en què ha assegurat que es compromet a millorar la seva transparència i a ampliar els desglossaments de la seva informació financera seguint les recomanacions del regulador.

Al mateix temps, la companyia ha valorat positivament l'informe de la CNMV ja que, en la seva opinió, conclou que l'endeutament financer reflectit en els estats comptables de Grifols es correspon amb la realitat.
 

L'atac de Gotham

Una de les principals crítiques de Gotham se centrava en la manera com Grífols consolidava en els seus comptes les societats Haema AG i BPC Plasma. La CNMV considera que el criteri seguit per Grífols és "raonable" i que s'ajusta a la normativa europea.

Ara bé, sí que alerta que l'empresa va "ometre de manera inadequada" aquesta informació en els informes financers anuals dels exercicis 2022 i 2021. També troba deficiències en l'informe anual consolidat de l'exercici 2023 i enumera d'altres àmbits on troba a faltar informació més precisa. 

 

El regulador explica també quins haurien de ser els pròxims moviments de l'empresa per resoldre aquestes deficiències. D'entrada, "no identifica" la necessitat de reformular els comptes de Grífols. Però sí que demana informació addicional per resoldre les deficiències en els desglossaments d'algunes de les operacions.

A principis de gener, la firma d'anàlisi Gotham City Research va publicar un informe on acusava Grífols de maquillar el seu deute i posava en dubte la relació amb una empresa lligada a la família Grífols, Scranton Enterprises. Gotham treballa per un fons anomenat "baixista", especialitzat a apostar en contra de les accions de determinades empreses que té en el punt de mira perquè hi ha identificat presumptes manipulacions dels comptes.  

Les accions de l'empresa catalana van desplomar-se quan es va conèixer l'informe, tot i que després van recuperar-se parcialment.  

 

 

ARXIVAT A:
Borsa
Anar al contingut