Grifols s'enfonsa a borsa perquè un fons que es dedica a especular l'acusa de manipular comptes

L'informe del fons Gotham City Research acusa la multinacional catalana de manipular els comptes, acusació que la farmacèutica nega

RedaccióActualitzat

Dia negre a la borsa per a una de les principals empreses catalanes, la farmacèutica Grífols. A primera hora la cotització ha arribat a caure un 40% i en el tancament ha quedat en el 26%. El motiu? Un informe fet pel fons inversor Gotham City Research que acusa el fabricant d'hemoderivats de manipular els comptes i d'estar molt més endeutat del que ha reconegut fins ara.

Aquest fons considera que Grifols ha comunicat al mercat un EBITDA (sigles en anglès de "guanys abans d'interessos, impostos i depreciació i amortització de les inversions") i un deute molt per sota del real. També s'avisa els inversors que, si aquestes estimacions són certes, les accions no valdrien res.

De moment, les accions de Grifols van tancar ahir per sobre dels 14 euros i, a mig matí, rondaven els 8 o 9 euros.


Grifols defensa la seva "transparència, integritat i conducta ètica"

Grifols ha negat rotundament aquestes acusacions en un comunicat fet públic aquest matí:

"Neguem i rebutgem categòricament qualsevol acusació de pràctiques comptables o d'informació errònies dels nostres estats financers consolidats."

La companyia del sector sanitari defensa que "informa i divulga plenament tota la informació pertinent relativa a totes les transaccions significatives amb el màxim nivell d'integritat i transparència". I afegeix que se sotmeten a auditories anuals rigoroses que els fa l'empresa KPMG, "una de les quatre grans firmes" del món en aquest sector.

L'informe apunta que l'enginyeria financera passaria per la relació entre Grifols i Scranton Enterprises, una de les societats a través de les quals la família Grífols té la seva participació en la companyia. I també hi intervindrien dues empreses que va comprar Grifols: BPL Plasma i Haema.

El conseller delegat de Grifols, Thomas Glanzmann, en una junta d'accionistes feta al juliol a Sant Cugat (ACN/Miquel Vera)

L'economista Albert Marcet ha explicat, al programa "Tot es mou" de 3Cat, que la situació "és complexa" i pot comportar un impacte tant per a la companyia com per a l'Ibex-35, ja que Grifols és una empresa clau de la borsa espanyola.

Segons ha explicat Marcet, el que denuncia aquest fons inversor és que Grífols encara estaria comptant, entre els seus beneficis consolidats, els resultats d'aquestes dues empreses --BPL Plasma i Haema-- que va comprar en el seu moment, però que de seguida va vendre a la societat GRF i Scranton, vinculada també a la família Grífols. En comptar com a propis uns beneficis que, en realitat, ja no corresponen a Grífols, la companyia aconsegueix que el seu deute, que és considerable, sembli menor, explica Marcet, que no entra a valorar, afegeix "qui té raó i qui menteix".


L'informe apunta a Thomas Glanzmann

L'informe també posa en dubte la independència del nou conseller delegat, Thomas Glanzmann, que va arribar al càrrec al maig.

Glanzmann va assumir totes les decisions executives en substitució dels germans Grífols, però el document considera que és a l'empresa des del 2006 i que té les mateixes responsabilitats que la família.

L'informe l'ha publicat Gotham City Research, un fons baixista que obté guanys apostant que les accions de determinades empreses baixaran i que es dedica a buscar irregularitats en les companyies.

De fet, el fons inversor reconeix, en el mateix informe, que té "un conflicte d'interessos" perquè treballen amb "vendes en curt" i obtindran guanys econòmics amb les pèrdues que pugui tenir Grifols. Afegeixen, però, que han fet pública aquesta informació perquè hi estan obligats per llei, que les dades són objectives i que en el seu informe no recomanen a ningú invertir enlloc.

Es tracta del mateix fons que ara fa 10 anys va enfonsar el proveïdor de wifi Gowex, després d'acusar-lo de falsejar els comptes. L'empresa espanyola va presentar concurs de creditors i el seu màxim responsable va reconèixer l'acusació.

ARXIVAT A:
Borsa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut