La cantant és una de les més estimades de França

La cantant Françoise Hardy reclama el dret a l'eutanàsia amb una carta a Macron

L'autora i intèrpret de l'exit dels anys 60 "Tous les garçons et les filles" fa 20 anys que pateix un càncer

Després de 20 anys de lluita contra un càncer a la faringe i a punt de fer-ne 80, Françoise Hardy ja no pot més. Tant la malaltia com el tractament que segueix per tractar-la són extremadament dolorosos.

A més, la dificultat per alimentar-se l'ha afeblit, i entre les seqüeles que pateix hi ha les dificultats per parlar i per veure-s'hi. Ni tan sols pot llegir o veure la televisió, les dues activitats amb les quals aconseguia evadir-se d'una vida que ja no creu que valgui la pena de ser viscuda. No pas en aquestes condicions.
 

El dret a morir dignament

Fa anys que Hardy demana públicament el dret a morir dignament. Però tant l'eutanàsia com el suïcidi assistit estan prohibits a França. Ara el govern de Macron treballa per tirar endavant una llei que ho permeti. De fet, està previst que el pròxim febrer es presenti un projecte de llei davant l'Assemblea Nacional. Però abans no pugui ser aprovada es calcula que pot passar ben bé un any i mig.

És per això que, cansada de viure el que ella mateixa defineix com un calvari, l'artista ha enviat una carta al president de la república, carta que ha aparegut publicada al diari La Tribune Dimanche.

"Tots comptem amb la seva empatia i esperem que permetrà als francesos molt malalts i sense esperança de millora que puguin fer aturar el seu patiment quan saben que ja no hi ha cap alleujament possible."

En el seu missatge a Macron, Hardy li explica com la seva pròpia mare va ser ajudada a morir --tot i que era il·legal-- per un metge compassiu quan, afectada d'esclerosi lateral amiotròfica, li ho va demanar.
 

L'ídol de la cançó pop dels 60

Françoise Hardy és una de les cantants més conegudes i estimades a França. Tant per si sola com fent parella des del 1967 amb el també cantant i actor Jacques Dutronc, amb qui es va casar el 1981. Una relació turbulenta que acabaria en separació set anys després, però que mai s'ha trencat, especialment després que Dutronc li fes costat per afrontar la malaltia.

Françoise Hardy quan era al cim de l'èxit (Wikipedia Commons)

La majoria de francesos, a favor de l'eutanàsia

La cantant no és l'única figura pública que, com gairebé el 90% dels francesos, es mostra a favor de la legalització de l'eutanàsia.

L'actor Alain Delon ha demanat al seu fill que l'ajudi a morir dignament quan la seva salut s'hagi deteriorat fins al punt que deixi de voler viure. La diferència és que Delon podrà fer-ho perquè viu a Suïssa, on està permès el suïcidi assistit.
 

On són legals l'eutanàsia i el suïcidi assistit?

La diferència entre eutanàsia i suïcidi assistit és que en el primer cas és un professional qui administra la medicació que ha de provocar la mort a qui ho demana. En el segon, és el mateix demandant qui du a terme l'acte, pel qual algú altre li ha proporcionat el material necessari. 

Només hi ha vuit països al món on sigui legal l'eutanàsia activa: a Europa, als Països Baixos, Luxemburg, Bèlgica, Portugal i Espanya --en vigor des del juny del 2021--, i a més al Canadà, Colòmbia i Nova Zelanda. Això inclou que s'hi pot practicar el suïcidi assistit, que també és permès en altres països.

En el cas de Françoise Hardy, el seu estat és tan delicat que no es veu amb cor de viatjar a un altre país on poder dur a terme el seu desig de descansar en pau. 

 

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
CàncerEutanàsiaFrança
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut