Françoise Hardy és una de les cantants francòfones més reconegudes arreu del món
Françoise Hardy és una de les cantants francòfones més reconegudes arreu del món

La icona pop Françoise Hardy, malalta de càncer, clama per la legalització de l'eutanàsia

La cantant ha demanat públicament que se li permeti morir abans no la mati el càncer terminal que té

RedaccióActualitzat

El debat sobre la necessitat d'una llei que reguli el dret a l'eutanàsia ha revifat amb força a França. El motiu és què la cantant Françoise Hardy, una icona del pop francès dels seixanta, ha demanat públicament que se li permeti morir abans no la mati el càncer terminal que l'afecta.

En una entrevista a Femme Actuelle, Hardy assegura que els efectes secundaris de la radioteràpia li provoquen un dolor que no es calma ni amb morfina. Per això, amb el suport de la seva família, demana que es legalitzi l'eutanàsia.

"Tots tenim el somni impossible de morir pacíficament. El meu patiment físic ja ha sigut tan terrible que tinc por que la mort m'obligui a patir encara més. Quan el meu patiment sigui encara més insuportable, lamentablement no tindré l'alleujament de saber que em puc aplicar l'eutanàsia. França és inhumana en aquest aspecte", diu en referència a la mort assistida.

Segons una enquesta de l'Institut d'Estudis d'Opinió francès (IFOP), un 89% dels ciutadans francesos està a favor de regular l'eutanàsia per a les persones que tenen malalties intractables.

A Hardy li van diagnosticar un càncer l'any 2000 i el 2015 va haver de ser hospitalitzada amb un coma induït. Fins al punt que fa uns mesos va anunciar que deixava els escenaris i posava fi a la seva carrera musical. "Això d'ara és molt pitjor", assegura. "Tinc dificultat respiratòria constant, atacs d'asfíxia i ofecs, i interminables sagnats nasals."


Les seqüeles dels raigs als quals s'ha sotmès al llarg dels anys li dificulten la parla i té un tumor a l'orella, per la qual cosa va haver de respondre a les preguntes del magazín per correu electrònic.

L'abril passat, l'Assemblea Nacional francesa va rebutjar un projecte de llei per despenalitzar l'eutanàsia.

"No correspon als metges accedir a cada sol·licitud, sinó escurçar el patiment innecessari d'una malaltia incurable des del moment en què es torna insuportable", reivindica la cantant.

Tot i haver d'admetre que no podria tornar a cantar mai, Hardy assegura sorneguera: "He escrit tantes bones lletres que he esgotat les meves reserves."

Una de les grans referents femenins de la cançó d'autor francesa dels seixanta, Hardy té més de 30 títols a la seva discografia, amb col·laboracions amb Yves Montand i Serge Gainsbourg. El 1963 va participar al Festival Eurovisió representant Mònaco amb el tema "L'amour s'en va".

ARXIVAT A:
FrançaEutanàsiaMúsica
Anar al contingut