Barcelona

Junqueras considera irrenunciable la consulta, encara que hagi de ser "després d'unes eleccions"

El líder d'ERC ha assegurat que, encara que el govern espanyol ho vulgui impedir, el referèndum per la independència s'ha de celebrar, tot i que s'hagi de fer després d'unes eleccions.

Victòria MiróActualitzat

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, considera que la consulta és irrenunciable, que s'ha de celebrar sí o sí, encara que el govern espanyol intenti impedir-ho. Junqueras ha assegurat en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio" que "votarem", i que el referèndum per la independència serà "el nus desllorigador del procés" o, si no, es farà "després d'unes eleccions".

La posició que Junqueras ha fixat l'endemà de l'entrevista que Mas va concedir a TV3 se situa al costat del president i va un pas més enllà. Si Mas va advertir a Madrid que "no ho podreu evitar" en considerar que la consulta se celebrarà o bé a través d'un referèndum o bé amb unes plebiscitàries, Junqueras hi ha afegit la possibilitat que la consulta arribi després d'uns comicis. En aquest sentit, el líder republicà ha dit que no veu cap problema que a partir d'ara els ciutadans de Catalunya votin i siguin consultats sovint.

"No hi haurà problema per comptar els vots"

Pel que fa a l'acord sobre el 9-N, el líder dels independentistes s'ha mostrat convençut que "no hi haurà problema per comptar els vots" i que el recompte de vots de les diferents opcions serà claríssim perquè guanyarà el "sí" en totes dues preguntes "per una amplíssima majoria". Junqueras ho ha argumentat perquè, segons ha dit, les enquestes indiquen que el 47% del cens prefereix l'estat independent respecte a qualsevol altra alternativa, mentre que només un 16% està pel "no". "El resultat del referèndum serà claríssim als ulls del món", ha dit Junqueras.

I sobre l'enunciat de la pregunta, ha indicat que la primera part ja deixa les coses molt clares, perquè segons el diccionari de la Reial Acadèmia Espanyola, "Estat" amb majúscula vol dir "estat sobirà". Per tant, segons Junqueras, el segon apartat només adjectiva de quina sobirania es tracta, i que seria la d'un estat independent. "Tinc tota la tranquil·litat del món, i si vam acceptar aquestes preguntes és perquè estic segur que aquesta amplíssima majoria existeix, la mobilitzarem i guanyarem."

I si Madrid obre la tercera via?

El líder d'ERC s'ha mostrat escèptic sobre la possibilitat que el govern de Rajoy faci un pas endavant i faci una proposta per a Catalunya. Junqueras ha dit que si el govern Rajoy fes una proposta, "per tot Catalunya, per tots els pobles i ciutats se sentiria una remor sorda, sempre simpàtica, dels ciutadans" que se'n riurien perquè no hi confiarien. "El problema del govern espanyol és que no té cap credibilitat i no la té perquè durant anys i anys i dècades ha mentit als ciutadans de Catalunya clarament", ha sentenciat Junqueras.

De "company de viatge" a "camarada"

Sobre la relació que manté amb el president, Junqueras, després d'acceptar la definició que Mas va fer d'ell com a "company de viatge", ha afegit que el considera un "camarada", com així mateix considerarà tots aquells que vulguin dotar-se "dels millors instruments, els d'un Estat".

Negociacions per una candidatura conjunta

Preguntat sobre l'estat de les negociacions per formar una candidatura conjunta de les forces polítiques favorables a la consulta en els pròxims comicis europeus, Junqueras ha considerat que la situació és complexa malgrat que ha dit que des d'ERC "hi estem ben predisposats".

Junqueras ha admès que "hi ha hagut negociacions", que va abordar la qüestió amb Duran durant la reunió de divendres, que ha qualificat d'"interessant" i "cordial", i que també ha mantingut converses amb ICV i la CUP, però que "hi ha partits que no volen anar amb d'altres partits". I després de defensar que "Terricabras és un candidat genial que encaixa amb tot", ha conclòs que per ell el millor seria preservar "l'esperit de dijous passat".

Per això Junqueras ha llançat una reflexió a l'aire en el sentit que potser seria millor acceptar un acord de mínims que agrupés tots cinc partits que no pas optar perquè algunes forces pactin i creïn una candidatura mentre d'altres van separades.

"Arribarà un moment que haurem de valorar si és millor un acord programàtic, un programa comú de les cinc forces polítiques, que mantindria aquest esperit de dijous, o si és millor una candidatura de dos per un cantó, un altre per una altra banda,...", ha plantejat el líder republicà.

Entraran al govern?

El líder d'Esquerra Republicana també ha respost sobre les condicions que caldria que es donessin perquè la seva formació entrés al govern. Junqueras ha insistit que "el primer que hauria de passar és que el president ens cridés, que reflexionéssim conjuntament en quins àmbits, en què, i amb qui podem ser més útils" i que després "hauríem de tenir clar que entrant al govern som més útils que des de la posició actual".

"Vol dir que si Mas els dóna Governació hi entrarien?", li ha repreguntat Mònica Terribas. Però Junqueras ha evitat concretar i anar més enllà de reiterar que "si arribem a la conclusió que des de dins podem fer una contribució més decisiva al govern, en qüestions com per exemple el referèndum, hi entrarem".

 

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut