Jordi Sànchez i la presidenta de la Fundació Canpedró, Teresa Villoro, aquest dimarts a la seu de l'entitat
Jordi Sànchez i la presidenta de la Fundació Canpedró, Teresa Villoro, aquest dimarts a la seu de l'entitat (EFE / Andreu Dalmau)
Barcelona

Jordi Sànchez surt de la presó per començar a fer tasques de voluntariat

En la primera sortida de l'expresident de l'ANC en aplicació de l'article 100.2, ha anat a la Fundació Canpedró, on participarà tres dies a la setmana durant 11 hores

Actualitzat

El president de la Crida Nacional per la República i exlíder de l'ANC, Jordi Sànchez, ha sortit aquest dimarts de la presó per començar tasques de voluntariat.

Cap a dos quarts de cinc de la tarda, Sànchez ha arribat a la seu de la Fundació Canpedró de Barcelona, dedicada a atendre persones vulnerables i en risc d'exclusió social.

A la Fundació Canpedró, Sànchez participarà en l'atenció directa dels usuaris dels programes i, a més, també buscarà finançament, coordinarà el desenvolupament i avaluarà nous serveis de l'entitat.

En un missatge a Twitter, ha dit que vol posar el seu "gra de sorra" per fer que el projecte de la fundació continuï "servint les persones i, en especial, joves i infants":

 

 

Sànchez ha sortit de Lledoners en aplicació de l'article 100.2 del reglament penitenciari. La junta de tractament de Lledoners va acordar flexibilitzar el seu règim penitenciari, de manera que pot sortir dimarts, dijous i divendres durant 11 hores per fer tasques de voluntariat.

Dijous passat, la Fiscalia, però, va mostrar la seva oposició a aquesta mesura i va qualificar-ho de "tercer grau encobert" per als líders independentistes empresonats.

 

Jordi Sànchez, amb la presidenta de la Fundació Canpedró, Teresa Villoro
Jordi Sànchez, amb la presidenta de la Fundació Canpedró, Teresa Villoro (EFE / Andreu Dalmau)

 

Cinc presos amb el 100.2

Fins ara, les juntes de tractament de les presons han flexibilitzat el règim penitenciari mitjançant l'aplicació de l'article 100.2 a cinc dels líders independentistes condemnats pel Suprem: Dolors Bassa, Jordi Cuixart, Carme Forcadell, Joaquim Forn i Jordi Sànchez.

El primer que va sortir de la presó per treballar i fer voluntariat va ser l'expresident d'Òmnium, el 13 de febrer. Quatre dies més tard, ho van fer l'expresidenta del Parlament i l'exconsellera de Treball, en tots dos casos per cuidar un familiar. El 20 de febrer va sortir l'exconseller d'Interior per treballar d'advocat a l'empresa Mediapro.

D'aquests cinc casos, la Fiscalia només ha recorregut la flexibilització a Sànchez i Cuixart.

 

 

Tres dies de permís per bona conducta

Paral·lelament, la jutge ha autoritzat aquest dimarts un permís de tres dies a Sànchez per la seva bona conducta a la presó i perquè no veu risc de reincidència.

La titular del jutjat de vigilància penitenciària número 5 diu que té "prou garanties que l'intern farà un bon ús" d'aquest permís perquè ha assumit la responsabilitat dels seus actes i no preveu enfocar les seves "inquietuds polítiques" amb l'activisme social.

 

 

La jutge apunta que l'exlíder de l'ANC és conscient que hauria d'haver actuat de manera diferent durant la tardor de 2017. En la seva interlocutòria, cita informes de juristes, psicòlegs i treballadors socials de Lledoners que apunten que Sànchez assumeix la responsabilitat dels seus actes, mostra motivació pel canvi i canviaria algunes accions, però no les seves conviccions.

La Fiscalia també s'ha oposat a aquest permís i demana que l'exlíder de l'ANC faci un programa específic per al delicte de sedició. Un tractament que la jutge respon que no existeix. Per a la magistrada, reivindicar el dret a l'autodeterminació de Catalunya de manera pacífica i no violenta és "legítim" dins l'ordenament jurídic:

"No es pot pretendre canviar o modificar el pensament o ideologia política de l'intern."

Aquest serà el tercer permís penitenciari de Sànchez. El primer va ser el 25 de gener, després de 831 dies empresonat.

El segon va ser el cap de setmana passat, durant el qual va ser entrevistat en el programa "FAQS" de TV3, on va acusar Esquerra de "tacticisme" en els dies previs a la Declaració d'Independència del 27 d'octubre de 2017.

 

 

Condemna de nou anys per sedició

Jordi Sànchez compleix condemna al centre penitenciari de Lledoners. L'expresident de l'ANC va ingressar a la presó el 16 d'octubre de 2017 per ordre de la magistrada de l'Audiència Nacional Carmen Lamela.

Ell i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, van passar prop de dos anys en presó preventiva fins que el Suprem el va condemnar a nou anys de presó per sedició l'octubre passat.

Des de mitjans de gener, Sànchez ha complert la quarta part de la condemna. En rebre la classificació de segon grau penitenciari, té dret a demanar 36 dies de permís per any.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Jordi SànchezJudici procésProcés català
Anar al contingut