Els cinc presos independentistes als quals s'ha permès aplicar l'article 100.2 del règim penitenciari
Els cinc presos independentistes als quals s'ha permès aplicar l'article 100.2 del règim penitenciari

La Fiscalia alerta d'un "tercer grau encobert" dels presos independentistes

Presenta un recurs contra la flexibilització del segon grau de Jordi Sànchez, per l'article 100.2, i avisa que podria portar els casos al Suprem

Actualitzat

El dia que l'exconseller d'Interior Joaquim Forn ha sortit en llibertat per treballar, la Fiscalia denuncia que 5 dels 9 presos independentistes es puguin acollir a l'article 100.2 del reglament penitenciari.

Els fiscals consideren que aquesta és una mesura "excepcional" que la Conselleria de Justícia està convertint en "general" amb els presos del procés i esdevé un "tercer grau encobert". Ho assenyala en l'escrit en què s'oposa a la sortida de Jordi Sànchez per fer tasques de voluntariat, en què alerta que, si es continua així, haurà de ser el Suprem qui es pronunciï al respecte.
 

Voluntariat no relacionat amb el delicte de sedició

Jordi Sànchez saluda els presents en la sortida de la presó de Lledoners
Jordi Sànchez saluda els presents en la sortida de la presó de Lledoners, en el seu primer permís (ACN/Blanca Blay)

L'argument és que els tallers que Sànchez ha fet a la presó de Lledoners -tallers d'excavacions- no tenen res a veure amb el delicte pel qual se'l va condemnar -el de sedició-, i que no es pot parlar d'una evolució favorable en el seu comportament. També ha criticat que la consellera de Justícia, Ester Capella, digués que tots els presos s'hi podran acollir.

La Fiscalia recorda que, des de jove, Sànchez ha demostrat un sistema de creences basat en la reivindicació dels drets fonamentals de les persones, i per això no considera necessària que faci voluntariat fora de la presó, que l'ajudi a reinserir-se:

"És molt lloable destinar temps del nostre oci a fer activitats de voluntariat, però quan el voluntariat és una alternativa a continuar dins d'un centre penitenciari, l'elecció sembla clara i mancada de tot mèrit."

Fent servir arguments similars als del recurs contra el 100.2 concedit a Jordi Cuixart, la Fiscalia retreu a Sànchez que, segons diu, no hagi reconegut el caràcter delictiu de la seva conducta ni hagi assumit responsabilitat.

En el seu cas, afegeix, caldria que seguís un programa específic que li ensenyés a "respectar la llei" i que "només es pot aconseguir allò que es desitja utilitzant els mecanismes legalment establerts."

Cinc presos amb aplicació del 100.2

La Junta de tractament de Lledoners va acordar deixar sortir Sànchez 11 hores dies, tres dies laborables a la setmana, per fer voluntariat. L'expresident de l'ANC i exdiputat de JxCat, que encara no ha sortit del centre penitenciari per fer aquesta tasca, està condemnat a 9 anys de presó.

Per ara, la Fiscalia només s'ha oposat a la sortida de Cuixart i Sànchez. Jordi Cuixart és el primer que va sortir de la presó per treballar i fer voluntariat, el 13 de febrer. El dia 17 ho van fer l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l'exconsellera de Treball Dolors Bassa, totes dues per cuidar un familiar. I Forn se'ls ha afegit aquest dijous, per treballar d'advocat a Mediapro.
 

 

 

ARXIVAT A:
Govern empresonatProcés catalàJxCatERCÒmnium CulturalANC
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut