Suïssa arxiva el cas dels 65 milions que Joan Carles I va rebre de l'Aràbia Saudita

La Fiscalia arxiva el gruix de la investigació perquè després de tres anys considera que no hi ha prou proves per tirar-la endavant

RedaccióActualitzat

El fiscal suís que portava la investigació sobre els comptes del rei emèrit ha acabat arxivant el cas. Suïssa investigava Joan Carles I per una donació de 65 milions d'euros per part de l'Aràbia Saudita.

La Fiscalia també exonera de blanqueig de capitals els que van gestionar la transferència de fons, entre ells l'examant de Joan Carles Corinna Larssen. La investigació feia tres anys que durava, però segons el fiscal no es disposa de prou proves per poder continuar.


Un regal a Corinna Larsen

La investigació suïssa pretenia saber en quines circumstàncies Joan Carles I va rebre 65 milions d'euros de l'Aràbia Saudita i els va regalar a la llavors amant seva Corinna Larsen.

Ara, aquesta institució assegura que no ha trobat cap vincle contundent entre dos fets que investiga al voltant del rei emèrit des de fa 3 anys.

Primer, els 65 milions d'euros que Joan Carles de Borbó va rebre de la monarquia saudita a un banc suís el 2008. I segon, l'adjudicació a empreses espanyoles de la construcció de l'AVE a la Meca.

El fiscal Yves Bertossa no ha pogut determinar que tot plegat vingués de suposades comissions il·legals. I davant d'això, ha decidit arxivar parcialment el cas.

Un arxivament que afecta el gruix de la investigació, i que en deixa fora els quatre investigats per presumpte blanqueig de capitals, entre els quals hi ha l'examant del rei Corinna Larsen.


Efectes sobre la causa a Espanya?

Joan Carles mai no va ser imputat en aquesta causa suïssa. Però aquesta investigació n'ha alimentat una altra: la preinvestigació sobre el rei emèrit que concentra la Fiscalia del Tribunal Suprem espanyol.

Aquí, a part dels 65 milions d'euros que la monarquia saudita sempre ha qualificat de regal, també s'investiguen moviments de diners des de targetes suposadament opaques i una fortuna que s'hauria ocultat en paradisos fiscals.

A l'espera de veure quin efecte acaba tenint l'arxivament del gruix de la causa a Suïssa, la Fiscalia del Suprem ja va demanar ajornar les investigacions fins al juny.

Aleshores sabrem si es formalitza una querella contra el rei emèrit o si, al contrari, la justícia espanyola també arxiva la causa.

Joan Carles I ha rebut la notícia des d'Abu Dhabi, on viu des de la fugida de l'estiu de l'any passat.

 

ARXIVAT A:
JudicialMonarquiaBorbonsTribunal Suprem
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut