S'han generat grans aglomeracions a l'estació de Sants, per culpa de les incidències de Renfe

Incidència greu a Renfe, amb Barcelona sense trens i talls a les principals línies de Rodalies

El robatori de coure a Montcada Bifurcació i dos incendis als túnels de Barcelona han alterat la circulació de trens a gairebé tota Catalunya

RedaccióActualitzat

Actualització de la notícia: Viatges amb Rodalies? Com et podràs moure aquest dilluns i on reforçarà el servei FGC

 

Una nova avaria afecta de manera generalitzada la circulació de trens de Rodalies i Regionals de Catalunya i, coincidint amb la jornada electoral, podria afectar el desplaçament dels ciutadans per anar a votar. Segons informa Renfe, un robatori de coure ha provocat una sobretensió a l'enclavament de Montcada Bifurcació que afecta el servei ferroviari a tota Catalunya.


La incidència a Renfe en plena jornada electoral, de moment sense previsió de resoldre's, ha afectat milers de persones. El Ministeri de Transports no descarta que hi hagi intencionalitat per incidir en el 12M.

Representants de Renfe, Adif, el govern, l'Ajuntament de Barcelona i la resta d'actors implicats s'estan reunint d'urgència a aquestes hores al Departament de Territori. En la trobada està previst que es debati la situació actual i planificar la mobilitat de cara al dilluns i els propers dies

Entre els presents, també hi ha la primera tinenta d'alcaldia i presidenta de TMB, Laia Bonet, el tercer tinent de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, el conseller delegat de TMB, Xavier Flores. 

Representants de Renfe, la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona, entre d'altres, reunits d'urgència al departament de Territori (3Cat)

No hi ha previsió pel restabliment del servei

A poc a poc i de manera molt puntual, alguns trens de Rodalies estan entrant a l'estació de Sants, segons ha dit a TV3 el director de Rodalies, Antonio Carmona.

El servei es presta de forma precària amb reducció de freqüències i increments de temps de viatge. Ara per ara, les línies es troben afectades de la següent manera:

  • R1: circulen trens entre Badalona i Arenys de Mar. A Badalona, els viatgers són encaminats al Metro. 
  • R2 sud: el recorregut és l'habitual. 
  • R2 nord: s'ha restablert la circulació a les 20.20. 
  • R3: sense servei.
  • R4 Nord: circulació entre Cerdanyola i Manresa/Lleida.
  • R4 Sud: servei entre Barcelona Sants i Vilafranca/Sant Vicenç de Calders. 
  • R7 i R8: servei alternatiu per carretera.
  • R11: circulació habitual.
  • Les línies regionals R13, R14R15, R16 i R17 s'han restablert i els trens paren a totes les estacions.
No hi ha cap tren que pugui passar per l'estació de Montcada-Bifurcació (3Cat)

A Girona, tot i que a primera hora del matí hi han circulat alguns combois puntuals en direcció nord cap a Portbou, des de quarts de dotze no hi ha cap tren de les dues línies que hi fan parada habitualment: R2 i R11. L'afectació ha col·lapsat l'estació d'autobusos i la de l'AVE, ubicades al parc Central just al costat de l'estació de Rodalies. A més dels usuaris habituals, també s'han trobat amb el problema els que volien visitar Temps de Flors.

Usuaris de Renfe a Lleida han apostat pel servei d'alta velocitat en lloc del de Rodalies i Regionals per viatjar fins a Barcelona. Només la línia d'alta velocitat no ha quedat afectada.

Els viatgers de Tarragona han optat sobretot pel transport privat o autobusos per seguir els seus trajectes.

Les pantalles de l'estació de Sants, pràcticament buides arran de les incidències a Renfe (3Cat)

Carmona recomana als usuaris que busquin altres mitjans de transport davant la impossibilitat de garantir el servei. L'afectació és tan gran, segons ha explicat el director de Rodalies, que és impossible trobar ni prou vehicles ni prou conductors per organitzar un transport alternatiu per carretera: "Dintre de les limitacions hem intentat apropar el més possible la gent a Barcelona. L'objectiu és que els usuaris tinguin una estació de metro per enllaçar."

Els problemes han començat de matinada i no se sap quan poden quedar resolts.


Robatori de coure i dos incendis

L'avaria s'ha detectat a les quatre de la matinada. El robatori de cable, entre Montcada Bifurcació i Torre Baró, ha provocat diversos incendis al cablejat del sistema de senyalització i d'enclavaments de Montcada Bifurcació, un nus molt important des d'on es regulen "totes les entrades i sortides, els estacionaments, els canvis d'agulles", entre altres, ha dit a TV3 Mar Ruiz, cap de comunicació d'Adif.

Ruiz ha dit que a més s'han declarat dos focs en túnels de Barcelona que han impedit la circulació de trens dintre de la ciutat. L'últim no s'ha extingit fins poc abans de les 11 del matí. Ara se n'ha de determinar l'abast.

Un dels focs ha afectat el túnel del passeig de Gràcia entre les estacions de França i el Clot, que ha obligat a evacuar les andanes de l'estació de passeig de Gràcia perquè hi havia fum al túnel. L'altre s'ha declarat al túnel de plaça Catalunya entre l'Arc de Triomf i Fabra i Puig.

estacio de Sagrera tancada per incendi tunel
Un altre incendi ha obligat a tallar unes hores l'estació de metro de Sagrera (3Cat)

Protecció Civil ha informat d'un altre incendi que s'ha declarat al túnel de l'estació de metro de Sagrera, que s'ha hagut de tancar durant unes hores. Cap a les 12 s'ha pogut reobrir, i el servei de metro ja funciona amb normalitat.


La portaveu de Renfe, Anna Vinyals, ha demanat disculpes als usuaris "per un nou acte vandàlic que afecta tot el servei" i ha afegit que en les darreres setmanes s'han incrementat aquests robatoris, que "afecten de manera tan important el servei de Rodalies".

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha reclamat "la màxima celeritat" a Renfe i Adif per restablir el servei de trens. Ha dit que la Generalitat ha activat el Procicat per a l'actuació dels Bombers, però que "el ministeri té la responsabilitat de restablir la situació i fer que els trens funcionin". Vilagrà ha destacat que aquesta "afectació global" deixa sense poder moure's els ciutadans de la zona més poblada del país.

Treballadors regulen l'accés a les andanes de l'estació de Sants (ACN/Jordi Bataller)

Els usuaris s'han trobat les estacions de Barcelona tancades, alguns havien d'anar a treballar i altres no podien tornar a casa. "Jo havia d'anar a treballar a Girona al Temps de Flors i m'he trobat que no hi ha trens i una tanca davant de les màquines" ha dit un jove que s'ha trobat amb l'estació barrada. 

Una altra usuària a Granollers també s'ha trobat que no podia tornar a casa a Barcelona: "Espero arribar abans de les 8 del vespre per poder anar a votar", ha dit a TV3.

Usuaris de l'estació de Renfe de plaça Catalunya, aquest matí (EFE/Marta Pérez)
ARXIVAT A:
MobilitatTransport públicRenfeRodalies
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut