Obren la tercera investigació contra el rei emèrit, ara per irregularitats fiscals
El rei emèrit Joan Carles I, en una foto d'arxiu del 2014

Obren la tercera investigació contra el rei emèrit, ara per irregularitats fiscals

Blanqueig de capitals hauria detectat operacions sospitoses posteriors al 2014, quan ja no era rei

RedaccióActualitzat

La Fiscalia del Tribunal Suprem investigarà un nou cas de corrupció relacionat amb Joan Carles de Borbó i Borbó-Dues Sicílies, pare de l'actual rei d'Espanya, Felip VI.

Ho han explicat aquest divendres la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, i el fiscal en cap Anticorrupció, Alejandro Luzón.

"Intel·ligència financera"

Ha estat en una trobada informal amb periodistes en la qual han dit que aquesta investigació està encara en una fase inicial, "embrionària", i es basarà en informació generada per "intel·ligència financera".

Posteriorment s'ha sabut que aquesta informació provindria del servei contra el blanqueig de capitals, que hauria detectat irregularitats fiscals posteriors al 2014, després de l'abdicació.

Tercera causa oberta

Si finalment es confirma, serà la tercera causa contra el rei emèrit d'Espanya, després de la que ja investiga la Fiscalia del Tribunal Suprem sobre presumpta corrupció relacionada amb l'AVE a la Meca.

Aquesta causa té moltes possibilitats que s'acabi arxivant, perquè no s'ha pogut provar prou la implicació del rei emèrit i, a més, són fets anteriors a l'abdicació, quan encara era rei i, per tant, inviolable.

La segona causa s'ha conegut aquest dimarts: una filtració periodística va avançar que s'investiga l'ús irregular de targetes opaques per part de Joan Carles, la reina Sofia i altres membres de la família.

Com en el cas conegut aquest divendres, són operacions posteriors al 2014, concretament entre el 2016 i el 2018, quan ja no estava protegit per la inviolabilitat del càrrec de cap d'Estat.

La "capacitat operativa" de la Fiscalia Anticorrupció

Totes tres causes les porta la Fiscalia del Tribunal Suprem, i per fer aquesta feina Dolores Delgado ha dit que s'hi incorporarà la Fiscalia Anticorrupció.

L'exministra de Justícia i actual fiscal general ha justificat aquesta incorporació per la "millor capacitat operativa" que té en aquest tipus d'investigacions.

Delgado també s'ha referit a les filtracions que periòdicament surten de la Fiscalia: ha dit que cal fer tot el possible per evitar-les.

 

ARXIVAT A:
Borbons
Anar al contingut