L'escriptora Kim Sherwood ajunta les mans com si apuntés amb una pistola, a l'estil de 007
L'escriptora Kim Sherwood, primera dona que escriu la saga de 007, ha actualitzat l'univers de l'espia britànic
Barcelona

James Bond desapareix a Barcelona en la primera novel·la de la saga escrita per una dona

"Doble o nada" actualitza l'univers de 007, amb l'ascens de Moneypenny i la incorporació de tres agents nous: una dona, un homosexual mig sord i un home d'una minoria ètnica

RedaccióActualitzat

A la pròxima novel·la de James Bond, l'agent 007 desapareix a Barcelona. "Doble o nada" (Roca) es publica aquest dijous en castellà, és la primera d'una trilogia i està escrita, per primera vegada, per una dona, la britànica Kim Sherwood

L'escriptora, nascuda a Camden el 1989, considera que Bond "pot evolucionar i adaptar-se als nous temps, tot i ser un personatge icònic i popular, que tothom coneix", segons ha explicat en una visita a la capital catalana per presentar el llibre. 
 

Un 007 amb protagonisme coral i tres agents nous

Aquesta actualització es tradueix en més protagonisme de Moneypenny, que passa de ser la secretària a la cap dels agents 00. Es deixa enrere el sexisme característic de la saga i l'estil dels altres autors i es busca un personatge femení "heroic". 

Amb aquests objectius, s'incorporen a la saga tres agents símbol de la diversitat, la multiculturalitat i la inclusió: una dona, Johanna Harwod, 003, d'origen francoalgerià, que vol "rescatar i no ser rescatada"; Josep Dryden, 004, d'origen jamaicà, sord d'una oïda i primer agent obertament homosexual; i Sid Bashir, 009, que pertany a una minoria ètnica. 

Sherwood aparta de la història 007, que és mencionat pels nous agents protagonistes, que han tingut relació amb ell, i pels records de Monypenny. 

Kim Sherwood somriu durant la presentació de 'Doble o nada' a Barcelona
Kim Sherwood admet que l'ombra de Fleming sobre 007 és allargada, però ha donat el seu toc al famós agent (Europa Press/Lorena Sopêna)

Els hereus d'Ian Fleming només li van posar dues condicions a l'hora de fer-li l'encàrrec. Una era incloure-hi un nou elenc d'agents. L'altra, que fos una trilogia contemporània. A partir d'aquí, Sherwood va tenir "llibertat total" per escriure i ha intentat donar una "visió fresca i del segle XXI" al celebèrrim agent secret britànic. 

L'escriptora es va inspirar en els mateixos anuncis de l'MI6, que busquen agents de contextos diferents, que parlin idiomes "i que no necessàriament han de ser blancs ni educats a Eton". De fet, el 2018 va difondre un anunci per captar dones migrants


El dolent de la pel·lícula és un multimilionari tecnològic

El que no pot faltar en una pel·lícula de James Bond és un malvat. I en aquest cas és sir Bertram Paradise, un multimilionari tecnològic, que afirma que pot revertir el canvi climàtic mitjançant la sembra de núvols.

"La crisi climàtica em sembla una realitat terrible que fa patir molta gent mentre una minoria se'n beneficia, com va passar també amb la pandèmia", afirma l'autora. 

El context és diferent del dels anys 50, quan Fleming va escriure la saga. Aleshores, "el gran perill per a Occident era el comunisme", diu, mentre que ara l'escenari és diferent. "Està demostrat que Bond, com a símbol de la Gran Bretanya, és susceptible d'evolucionar; el de Pierce Brosnan no té res a veure amb el de Sean Connery", constata. 

Ara que es reescriuen llibres per adaptar-los als temps actuals, Sherwood no és partidària de fer el mateix amb Bond perquè "si reescrivim la història correm el risc de no aprendre del passat". 

Barcelona, un dels escenaris de l'acció 

En aquest escenari, Barcelona és el "context clau". Bond hi ha desaparegut després d'haver rebut amenaces de forces amb ànsies de venjança en un món que es debat entre el col·lapse climàtic i les convulsions geopolítiques del segle XXI.

L'acció transcorre en escenaris diversos, des del Pròxim Orient fins a Londres. Barcelona hi té un protagonisme essencial al capítol 13. L'escriptora destaca que és "un escenari icònic que té una arquitectura i un perfil reconeixible, tot i que, paradoxalment, Fleming detestava el modernisme". 

L'autora ha difós a les xarxes un vídeo des del Teatre Grec, on es declara emocionada de trepitjar la ciutat on desapareix el personatge, en una història que va escriure durant el confinament. 

A l'hora d'escriure, Sherwood no ha pogut evitar posar cara (cinematogràfica) als personatges. "Per a les escenes d'acció pensava en Daniel Craig, també m'inspirava la manera de caminar com una pantera de Sean Connery, i per a la seducció el referent era Pierce Brosnan", confessa. Ella considera que Craig va "revolucionar" el personatge i diu que és complicat imaginar qui es posarà en el paper de 007 després de Craig. 

Encara no se sap quan es publicarà la segona novel·la de la trilogia, però sí que serà "d'aquí menys d'un any". El que sí que té clar és el full de ruta de la història, perquè la primera cosa que va escriure va ser una escena de la tercera novel·la.

A més d'autora, Sherwood és professora d'escriptura creativa i acaba de publicar "A Wild & True Relation", una novel·la històrica de contraban ambientada a Devon que ha trigat catorze anys a escriure. 

 

 

 

ARXIVAT A:
LiteraturaCinema
Anar al contingut