Els periodistes internacionals cobreixen la guerra des de fora de la Franja de Gaza (Reuters/Violeta Santos Moura)

Israel veta l'accés independent de periodistes a Gaza: "Podria posar en perill els soldats"

Des del 7 d'octubre han mort, com a mínim, 79 periodistes i 16 han quedat ferits, segons el Comitè per a la Protecció dels Periodistes

Actualitzat

El Tribunal Suprem d'Israel ha rebutjat una petició d'organitzacions de premsa internacional per permetre l'accés independent als periodistes per cobrir el conflicte dins de la Franja de Gaza. La petició la va fer la Foreig Press Association (FPA), que representa desenes d'organitzacions de premsa, el 19 de desembre, i ara ha quedat rebutjada.

A la sentència del Tribunal diu que reconeix el dret a la llibertat de premsa, però que el context actual de guerra justifica les restriccions. A més, considera que la presència dels periodistes dins de Gaza podria "posar en perill" els soldats israelians, ja que podrien informar de la posició de les tropes sobre el terreny.

Tot i això, diu que els periodistes podran entrar a Gaza sempre que vagin amb l'exèrcit israelià. És el que es coneix com anar "encastat" a l'exèrcit. Són incursions breus, molt controlades i on s'ha d'anar tota l'estona al costat de l'exèrcit, sense llibertat de moviment. Tot i que el Tribunal reconeix les deficiències d'aquest sistema, diu que es tracta d'una política "equilibrada i raonable", "vistes les circumstàncies actuals", i s'ha ofert a revisar la sentència si canvien.

La petició de l'FPA arriba després de "múltiples" peticions oficials al GPO, el Departament de Premsa d'Israel, l'exèrcit israelià i el Ministeri de Defensa, segons expliquen a la seva pàgina web en un comunicat.

Abans de la guerra, iniciada el 7 d'octubre, la premsa internacional podia entrar i sortir de Gaza a través del pas d'Erez, al nord de la Franja. Actualment, aquest pas es troba tancat per a tothom i l'únic punt d'entrada o sortida és al sud, al pas de Rafah. La premsa internacional, però, tampoc no hi pot entrar. Si bé durant períodes anteriors també s'havia impedit l'accés a la premsa, mai havia durat tant temps.

Hi ha diverses peticions per poder entrar i informar des de la Franja de Gaza. A nivell espanyol, més d'un miler de periodistes han signar un manifest on "s'exigeix a l'exèrcit israelià que garanteixi la seguretat dels periodistes que treballen a la Franja de Gaza" i que "es permeti l'entrada de la premsa internacional, respectant així el dret a la informació".

 

79 periodistes morts

La sentència del Tribunal Suprem arriba enmig d'unes xifres mai vistes de periodistes morts en conflicte. Actualment, dins de Gaza només hi poden treballar periodistes locals que ja eren a la Franja des del 7 d'octubre. Això els converteix en un blanc. El Comitè per a la Protecció dels Periodistes (CPJ, per les seves sigles en anglès) fa un recull diari dels periodistes morts, ferits o desapareguts pel conflicte. Segons les seves investigacions, actualment hi ha, com a mínim, 79 periodistes i professionals de mitjans morts entre els més de 23.000 palestins que han mort pels bombardejos israelians. També hi hauria 16 periodistes ferits.

Hamza al-Dahdouh i Mustafa Thuraya són els dos últims periodistes que han mort per bombardejos israelians. Hamza al-Dahdouh era el fill del conegut periodista, cap d'Al-Jazeera a Gaza, Wael al-Dahdouh, que ja havia perdut diversos membres de la seva família com a conseqüència dels bombardejos israelians.

Periodistes de diversos mitjans acomiaden el seu company mort (Reuters/Ibraheem Abu Mustafa)

Davant d'aquests fets, l'Oficina de Drets de l'ONU afirma que està "molt preocupada" pel nombre de periodistes assassinats a la guerra a Gaza. i diu que "s'ha d'investigat a fons i de manera independent per garantir el compliment estricte del dret internacional i les violacions perseguides".

L'exèrcit israelià, l'IDF, des de l'inici del conflicte ha dit que "no pot garantir la seguretat dels periodistes que operen a la Franja de Gaza". És per això que treballar dins de Gaza és una feina d'alt risc. A tot això s'hi suma haver de treballar amb constants talls de comunicació i d'electricitat, i les dificultats del dia a dia, com la manca de menjar i aigua. Segons el dret humanitari internacional, els periodistes formen part de la població civil i han de beneficiar-se  de les mateixes proteccions. S'hi sumen, també, les salvaguardes específiques que recull la resolució 2222 (2015) del Consell de Seguretat de les Nacions Unides.

Davant la "massacre" de periodistes, Reporters sense Fronters (RSF) ha presentat dues denúncies davant del Tribunal Penal Internacional per crims de guerra comesos per l'exèrcit israelià contra periodistes palestins. Segons RSF, hi ha "motius raonables" per considerar com a crims de guerra la mort d'alguns d'aquests professionals, ja que, segons les proves que han recollit, "podrien haver estat atacats deliberadament per la seva condició de periodistes". És per això que RSF ho titlla d'homicidi intencional.

ARXIVAT A:
IsraelGazaGuerra a Gaza
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut