Gaza

Israel retira les tropes de Gaza pocs abans de l'inici de la treva apadrinada per Egipte

És el primer cop des del 17 de juliol que els bombardejos a la Franja de Gaza s'aturen més enllà d'unes poques hores

RedaccióActualitzat

Gaza ha viscut aquest dimarts el primer dia sencer d'una treva de 72 hores apadrinada per Egipte. De moment, tant Israel com Hamas l'estan respectant. Els habitants de la Franja han aprofitat la jornada per comprovar sobre el terreny els efectes de les quatre setmanes d'ofensiva israeliana. Molts ho han perdut tot: la casa i el negoci.

Israel, poc abans de l'inici de l'alto al foc, ha retirat totes les tropes terrestres de la Franja de Gaza. L'exèrcit israelià ja havia retirat la major part de les seves forces a Gaza entre dissabte i diumenge, tot i que encara quedava un contingent d'infanteria i de blindats al sud de la Franja, al voltant de la ciutat de Rafah. El govern afirma que ja ha assolit el seu objectiu i ha destruït tots els túnels de Hamas, el principal objectiu de l'ofensiva iniciada el 17 de juliol. "Ens hem situat darrere de la tanca fronterera. Per ara no desmobilitzem ningú. Si disparen, respondrem", han explicat fonts militars israelianes al diari "Yediot Aharonot".

De la seva banda, Hamas també diu haver sortit victoriós dels enfrontaments perquè la seva capacitat armamentística no ha minvat. De fet, encara conserva 3.000 coets.

Minuts abans de l'entrada en vigor de l'alto el foc, les milícies palestines han atacat de nou Israel. El sistema "Cúpula de Ferro" ha interceptat coets sobre les ciutats d'Ashdod i Rishon-Lezion, mentre que al voltant de Jerusalem s'ha registrat l'impacte de dos projectils als districtes palestins de Betlem i Hebron, sense que hi hagi hagut víctimes.

Aquesta treva ha entrat en vigor només vint-i-quatre hores després del fracàs de l'anterior alto el foc i forma part dels esforços del Caire per posar fi a prop d'un mes d'enfrontaments des de l'inici de l'"operació Marge Protector", que ha causat més de 1.800 morts palestins i 65 d'israelians.

Si finalment prospera la interrupció de les hostilitats aquests tres dies, una delegació israeliana visitarà el Caire per abordar un acord global que segelli l'actual conflicte amb una sèrie de paràmetres acordats, entre els quals hi ha la reconstrucció de Gaza.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut