Pròxim Orient

Israel ataca Gaza i Cisjordània per segona nit i intimida Síria perquè creu que és al darrere del segrest del soldat

Per segona nit consecutiva, l'aviació israeliana continua els seus raids al sud de la franja de Gaza, on haurien destruït un magatzem de fabricació d'armes a Khan Yunis. Algunes informacions apunten que fins i tot han atacat Cisjordània. Els soldats israelians han detingut, també, el ministre palestí de Treball, membre de Hamas, prop de Ramallah, a Cisjordània, i avions hebreus han sobrevolat el palau presidencial a Síria advertint que podria ser al darrere del segrest d'un soldat israelià. Aquest era el primer d'un seguit de retencions a una banda i l'altra.

Actualitzat
L'informatiu de la televisió síria ha anunciat, aquesta nit, que dos avions israelians havien sobrevolat un palau del president Bashir al-Assad. Una mostra que Israel pensa que el cervell de l'operació de segrest del soldat és un dels líders de Hamas que viu a Síria. Però també demostra que el govern israelià està disposat, fins i tot, a pressionar el règim sirià per recuperar el soldat segrestat.

Així de clar ho ha dit el primer ministre israelià, Ehud Olmert, que ha assegurat que "el govern de Hamas i els seus col·laboradors a Síria són els responsables directes de la situació en què ens trobem. Si les coses empitjoren i la gent pateix, serà responsabilitat directa seva." Justament per evitar danys personals a civils, Israel ha demanat a primera hora de la nit que no sortissin de casa. I és que l'ofensiva continua. Les tropes israelianes han penetrat a Cisjordània 24 hores després de fer-ho a Gaza en la incursió militar més gran des de la retirada.

Aquest dimecres s'han pogut veure les conseqüències físiques dels atacs de dimarts a la nit. Tres ponts destruïts per aïllar un possible nucli de militants i un camp d'entrenament de guerrillers bombardejat. La població s'ha quedat majoritàriament sense electricitat, per la destrucció de la central de Nassaurat la nit abans. Les bombes sonores, que no fan mal, però que estaborneixen a través del so, no han deixat dormir una població que aquest dimecres es llançava al carrer a comprar provisions per al que pugui ser.

Per la seva banda, el govern palestí, que s'ha reunit d'urgència a Ramallah, ha condemnat l'atac israelià, però ha llençat un missatge clar als grups palestins responsables de segrest: "Demanem als segrestadors que el soldat retingut estigui sa i estalvi, demanem que el mantinguin viu fins que trobem una sortida raonable a aquesta crisi", ho ha dit Nasser al-Shaar, portaveu del govern palestí.

Segrestos constants

En les últimes hores, a més del soldat, s'ha confirmat que hi ha dos israelians més segrestats. Uns militants dels Comitès Populars de Resistència han ensenyat una fotocòpia del carnet d'identitat d'un dels colons que diuen haver segrestat. La reacció ha estat aquest dimecres a la tarda. En una operació llampec, un esquadró militar israelià ha entrat a Cisjordània i ha pres el control d'un edifici d'Al-Fatah.

Del complex del partit del president palestí, han vist com els soldats s'enduien tres persones amb els ulls tapats. Se'ls han emportat i l'exèrcit no ha dit on són ni per què ho han fet. Ara són tres a tres els retinguts, tres israelians i tres palestins. A l'espera de què passarà en les pròximes hores.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut