Investigadors catalans controlen el virus de la sida per primer cop gràcies a una vacuna

Un assaig clínic de la vacuna terapèutica aconsegueix que 5 persones controlin el virus sense prendre tractament

Mònica BertranActualitzat

Per primera vegada al món, després d'administrar la vacuna terapèutica de la sida, han pogut retirar la medicació a uns pacients i mantenir el virus de la sida controlat més enllà de vuit setmanes, en uns nivells pràcticament imperceptibles i sense senyals d'infecció.

És el resultat al que han arribat un equip d'investigadors catalans, que ho han anunciat aquest dijous al vespre a la Conferència sobre Retrovirus i Infeccions Oportunistes, a Seattle, als Estats Units. Aquests resultats obren moltes esperances sobre la vacuna terapèutica de la sida.

L'assaig clínic l'ha coordinat l'Institut de Recerca IrsiCaixa i l'han dut a terme els hospitals de Can Ruti i Clínic, en el marc de l'Hivacat, el programa català per desenvolupar una vacuna terapèutica contra la sida.

Com s'ha fet l'assaig

 

La vacuna que s'ha provat a l'estudi es va dissenyar a la Universitat d'Oxford el 2005, però l'assaig clínic s'ha fet totalment a Catalunya. Es tracta d'una vacuna terapèutica, és a dir, per a persones ja infectades. Hi han participat 15 pacients. Se'ls va administrar la vacuna, juntament amb un fàrmac capaç de fer despertar el virus amagat en el que s'anomena "reservori", baixíssim nivells del virus, que queda latent. A 13, se'ls va poder retirar la medicació amb antiretrovirals, i 5 d'ells continuen mantenint el virus controlat. El que en fa més, ja porta set mesos, quan el normal és que el virus rebroti al cap de quatre setmanes.

No es pot dir que estiguin curats, perquè encara tenen el VIH detectable, però a nivells gairebé imperceptibles i sense activitat.

El que persegueix la vacuna és que el el sistema immunològic reconegui les cèl·lules infectades i sigui capaç d'eliminar-les. 

Ara han provat aquesta vacuna, dissenyada a Oxford, però a Can Ruti n'estan desenvolupant una de pròpia, basada en el mateix principi, però més desenvolupada. Esperen començar-la a provar en un assaig clínic aquest estiu. I confien que també tindran bons resultats.

Aconseguir una vacuna terapèutica efectiva per a tothom és d'alta importància, ja que la sida ha esdevingut una malaltia crònica al món.

♦ Cada dia s'infecten dues persones de VIH a Catalunya

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut