El president dels Estats Units, Joe Biden, aquest dilluns a Washinton (Reuters)
Washington, EUA

Impeachment a Biden: El Congrés aprova investigar el president pels negocis del fill

Els republicans acusen Joe Biden d'haver mediat políticament per afavorir-los, i els demòcrates diuen que estan utilitzant l'impeachment com a arma política

Josep Maria Camps Collet / Agències

El Congrés dels Estats Units ha votat aquest dimecres a favor d'investigar el president Joe Biden pels negocis internacionals del seu fill Hunter, a qui suposadament hauria afavorit quan era vicepresident.

Aquesta investigació teòricament té com a objectiu la destitució o "impeachment" de Biden, possibilitat més que remota perquè l'haurien d'aprovar dos terços dels membres del Senat, on els demòcrates tenen majoria.

La votació d'aquest dimecres l'han promoguda els republicans, que han aconseguit aprovar-ho per 221 vots a favor per 212 en contra, aprofitant la majoria que hi tenen des del gener.


Tres comissions del Congrés investiguen Biden

És una aprovació que no tindrà moltes conseqüències, perquè tres comissions del Congrés ja investigaven Biden des del setembre per ordre de l'anterior president republicà de la cambra.

Segons l'actual president, Mike Johnson, la investigació ha desvelat que entre el 2014 i el 2019 Hunter Biden va rebre més de 15 milions de dòlars d'empreses o governs d'Ucraïna, Rússia, el Kazakhstan, Romania i la Xina.

El president del Congrés dels Estats Units, Mike Johnson, el novembre a Washington (Reuters)

Aquest dimecres, Johnson també ha afirmat que Joe Biden s'hauria reunit 22 vegades amb socis estrangers del fill, i que la votació del Congrés servirà per trobar proves de la mediació a favor seu.

Els republicans acusen Biden d'"estar bloquejant testimonis clau", mentre que els demòcrates afirmen que s'està investigant a partir de conjectures, i que és un procés polític.


Biden: "Estan centrats a atacar-me amb mentides"

Biden ha negat totes les acusacions, ha afegit que els mateixos republicans admeten que la investigació "no està basada en fets" i s'ha queixat que no vulguin parlar amb ell d'assumptes polítics importants:

"Els republicans del Congrés no es volen reunir amb mi i, en comptes de fer coses per millorar la vida dels nord-americans, estan centrats a atacar-me amb mentides."

El fill, Hunter Biden, també ha insistit que el seu pare mai s'ha implicat en els seus negocis, i ha acusat els trumpistes d'estar-lo "deshumanitzant" amb la intenció de perjudicar el president.

De fet, Hunter Biden estava citat a declarar aquest dimecres davant d'una de les tres comissions que l'investiguen, però s'ha negat a fer-ho perquè era a porta tancada i ha exigit fer-ho en públic.

Hunter Biden, fill del president dels Estats Units Joe Biden, aquest dimecres a Washington (Reuters)

Les pressions de Trump a Zelenski el 2019 per perjudicar Biden

El diputat demòcrata Jim McGovern ha resumit el punt de vista del seu partit afirmant que els republicans "no treballen per als nord-americans, sinó per a Donald Trump".

En aquest sentit, ha afirmat que aquesta investigació i la hipotètica destitució només són una arma política més en la "croada" de Trump contra Biden de cara a les presidencials de l'any que ve.

De fet, és una investigació que va començar el mateix Trump el 2019, quan encara era president, pressionant el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, perquè investigués els negocis del fill de Biden al seu país.

Quatre impeachments en la història dels EUA, dos d'ells contra Trump

Precisament aquelles pressions van ser la base perquè els demòcrates promoguessin el primer impeachment contra Trump, que és l'únic president que s'ha enfrontat a dos procediments d'aquests.

El segon es va basar en els intents per anul·lar la derrota electoral del 2020, i tots dos van fracassar al Senat, on els republicans llavors tenien majoria.

La Constitució dels Estats Units estableix que el president pot ser destituït amb un procés d'impeachment si ha comès traïció, corrupció o altres "delictes i faltes greus".

Només hi ha hagut quatre processos d'impeachment contra presidents en la història dels EUA: els dos contra Trump, el del 1968 contra Andrew Johnson i el del 1998 contra Bill Clinton.

Cap d'ells no ha prosperat, però el 1974 Richard Nixon va dimitir abans de donar temps que se n'iniciés un contra ell.

La "irresponsabilitat" de Hunter Biden

Pel que fa a Hunter Biden, ha donat a entendre que va fer negocis suggerint que la seva qualitat de fill de vicepresident li atorgava avantatges davant l'administració nord-americana, però que això fos cert no s'ha provat mai.

En aquest sentit, el fill de Biden, que ha tingut greus problemes amb les drogues i amb hisenda en el passat, ha reconegut haver estat un irresponsable, però ha negat que hi hagi cap base per a l'impeachment:

"En les profunditats de la meva addicció, vaig ser extremadament irresponsable amb els diners, però suggerir que això és motiu d'una investigació d'impeachment va més enllà de l'absurd."

Hunter Biden, fill del president dels Estats Units Joe Biden, aquest dimecres a Washington (Reuters)

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Joe Biden
Anar al contingut