Trump va demanar a Zelenski que l'ajudés a "arribar fins al final" contra Biden
El president d'Ucraïna, Volodimir Zelenski, i el dels EUA, Donald Trump, aquest dimecres a Nova York (Reuters)

Trump va demanar a Zelenski que l'ajudés a "arribar fins al final" contra Joe Biden

La transcripció de la conversa entre els presidents d'EUA i Ucraïna revela l'intent de Trump de perjudicar un possible rival del 2020

RedaccióActualitzat

Aquest dimecres s'ha publicat la transcripció de la conversa entre Donald Trump i el president d'Ucraïna que ha motivat l'inici d'un procés d'impeachment -destitució- contra el president nord-americà.

La conversa, que la Casa Blanca s'ha vist obligada a desclassificar, correspon a la trucada que Trump va fer a Volodimir Zelenski el 25 de juliol per felicitar-lo per la victòria en les eleccions al parlament d'Ucraïna.


La "reciprocitat" d'Ucraïna

En la conversa el president dels Estats Units aprofita per criticar líders europeus com Angela Merkel, que "parla d'Ucraïna però no fa res".

Zelenski li dona la raó, que els Estats Units són millor soci d'Ucraïna que la UE, Trump hi està d'acord i afegeix que troba a faltar "reciprocitat".

Per això li proposa posar-hi remei ajudant-lo en diversos assumptes.

Procés contra un fill de Biden

L'exvidepresident dels EUA, Joe Biden, amb el seu fill Hunter


Un d'aquests assumptes és demanar-li que es reobri un cas contra Hunter Biden, fill del vicepresident d'Obama, Joe Biden, que feia negocis amb Ucraïna amb l'empresa gasística en què treballava:

Trump: "L'altra cosa, es parla molt del fill d'en Biden i que en Biden va parar un processament (a Ucraïna) i hi ha molta gent que vol saber per què. Arribarem al fons, estic segur que ho resoldrà. L'hi diré al meu advocat que,  juntament amb el meu fiscal general,  li truquin."

Zelenski: "Ens prendrem molt seriosament el cas i treballarem en la investigació."

Trump: "Perfecte, moltes gràcies, li agraeixo molt. Li diré a en Rudy i al fiscal Barr que el truquin. I quan vulgui venir a la Casa Blanca, simplement faci-m'ho saber."


L'advocat personal i el fiscal general

L'advocat personal de Trump, Rudolph Giuliani, i el fiscal general dels EUA, William Barr


Agreuja el cas que Trump hi barregi el seu advocat personal, l'exalcalde de Nova York Rudolph Giuliani, i el "seu" fiscal general dels Estats Units, William Barr.

Aquesta conversa s'ha interpretat com un intent d'atacar Biden, un dels candidats demòcrates més ben situats per enfrontar-se a Trump en les eleccions del 2020.

Escoltant la trucada hi havia oficials d'intel·ligència dels EUA que va presentar una denúncia secreta contra Trump, denúncia que al final es va acabar filtrant.

La casualitat ha fet que la transcripció s'hagi conegut el mateix dia que Zelenski i Trump s'han conegut personalment, en la cimera de caps d'estat de l'ONU a Nova York.

"La cacera de bruixes més gran"

Trump s'ha defensat afirmant, amb els seus superlatius habituals, que la conversa no va tenir "res d'especial", i que és víctima d'una cacera de bruixes:

"És la cacera de bruixes més gran de la història americana. No hi va haver pressió. Parleu com si fos una trucada des de l'infern, però no va tenir res d'especial."

 

 

 

"Així parla un cap de la màfia"

Gens d'acord amb aquesta defensa, el demòcrata Adam Schiff ha qualificat la conversa de "xantatge mafiós" de Trump a Zelenski:

"És encara molt pitjor que el que jo o molta altra gent s'havien imaginat. Aquestes notes reflecteixen el xantatge clàssic de la màfia. Així parla un cap de la màfia: què has fet per nosaltres, nosaltres hem fet molt per tu, no és molt recíproc, t'he de demanar un servei."

Segons la presidenta de Congrés, Nancy Pelosi, Trump no hi toca gaire:

"O el president no és conscient del pes de les seves paraules, o no li importa l'ètica i les seves responsabilitats constitucionals."


Aquesta conversa és la primera prova que incrimina Trump de cara a l'impeachment, però se n'esperen moltes més. Molt probablement el Congrés, que té majoria demòcrata, aprovarà el procés de destitució de Trump.

Després passarà al Senat, que actuarà com un tribunal per jutjar el president. Que el condemnin ja serà més difícil, perquè allà hi ha majoria republicana.

De tota manera, si els documents que es van coneixent tenen el calibre de la conversa que s'ha conegut ara, no es descarta que la vintena de senadors republicans necessaris per condemnar-lo acabin fent el pas d'afegir-se als demòcrates i l'acabin condemnant.

ARXIVAT A:
UcraïnaEstats UnitsVolodímir ZelenskiTrump
Anar al contingut