El governador d'Illinois, J. B. Pritzker, aquest dilluns signant la llei a la zona infantil d'una biblioteca de Chicago
Estat Units

Illinois, primer estat dels EUA que prohibeix prohibir llibres a les biblioteques públiques

Una llei estatal vol frenar la "censura d'una soca perillosa del nacionalisme blanc" que el 2022 ha demanat prohibir 2.571 llibres a estats com Florida o Texas

L'estat d'Illinois prohibirà la prohibició de llibres a les biblioteques públiques, amb una llei signada aquest dilluns pel governador de l'estat, J.B. Pritzker.

És la primera llei d'aquest tipus del país i entrarà en vigor el gener de l'any que ve, i Pritzker la va signar a la zona infantil d'una biblioteca pública de Chicago.

Després de la signatura, el governador, del partit demòcrata, va animar nens i joves a llegir tant com puguin des de diferents perspectives, incloses les "idees conflictives":

"No s'ha d'evitar que els joves coneguin les realitats del nostre món; vull que es converteixin en pensadors crítics, exposats a idees amb les quals no estan d'acord, orgullosos del que ha superat la nostra nació."


"Censura d'una soca perillosa del nacionalisme blanc"

A Twitter Pritzker va qualificar les prohibicions de llibres que sovintegen al país de "censura" impulsada per "una soca perillosa del nacionalisme blanc":

"Aquesta és la terra de Lincoln. Em nego a deixar que una soca perillosa del nacionalisme blanc determini quines històries s'expliquen a Illinois. Perquè el que realment s'està fent amb aquestes prohibicions de llibres a les biblioteques és censura: marginar persones, idees i fets."

La llei afecta només les biblioteques públiques i de manera indirecta, retirant-los les subvencions de l'estat si no s'adhereixen a la Declaració dels Drets de les Biblioteques.

Aquesta declaració, formulada per l'Associació Americana de Biblioteques (ALA), estipula que els materials "no s'han de prohibir ni eliminar per desaprovació partidista o doctrinal".

Segons l'ALA, només a Illinois el 2022 va haver-hi 67 peticions de prohibició de llibres, la majoria de temàtiques LGTBQ i sobre la comunitat negra.


"Extingir els drets dels pares"

La llei no ha agradat a alguns dels impulsors d'aquestes peticions, com Awake Illinois (Desperta't Illinois), una organització de pares conservadors.

Laura Hois, copresidenta de la secció local d'Awake Illinois a Downers Grove, ciutat veïna de Chicago, ha acusat Pritzker de promulgar mesures per "extingir els drets dels pares":

"Ens oposem a la influència de gènere, l'adoctrinament dels nostres fills cap a l'antiracisme i les agendes d'esquerres."

Anne Stava-Murray, diputada demòcrata al Congrés d'Illinois per Downers Grove, ha destacat que Illinois és el primer estat que no accepta que s'imposin "els prejudicis i les ideologies divisòries":

"Els llibres de les nostres biblioteques haurien de ser escollits pels bibliotecaris, no pels polítics extremistes."

La Nobel Toni Morrison, una de les més prohibides

Segons l'ALA, els últims anys han augmentat exponencialment les peticions per prohibir llibres a escoles i biblioteques als Estats Units: 729 el 2021, i 1.269 el 2022, les xifres més altes des que en recullen les estadístiques.

La xifra de llibres concrets és força més alta: 1.858 títols el 2021 i 2.571 el 2022, amb la premi Nobel Toni Morrisson com una de les autores més prohibides.

Un altre títol que sovinteja en les llistes dels prohibits és "Gender queer: A memoir", de Maia Kobabe, i els estats on es prohibeixen més llibres són Texas, Florida, Missouri, Utah i Carolina del Sud.

Segons ha explicat la cadena CNN, el president dels EUA, Joe Biden, va anunciar la setmana passada que vol nomenar un coordinador federal per abordar l'augment de la prohibició de llibres al país.

La problemàtica dels llibres prohibits per la pressió de grups ultraconservadors ha generat els últims anys alguns episodis curiosos, com el d'un pare que va aconseguir que es prohibís la Bíblia a biblioteques escolars de l'estat de Utah, amb l'argument que té continguts pornogràfics.

Són prohibicions promogudes per lleis estatals, que una biblioteca "rebel" de Nova York ha volgut superar oferint al joves de tot el país accés telemàtic gratuït als libres que estan prohibits en biblioteques locals d'altres estats.

 

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsLiteratura
Anar al contingut