Identifiquen les neurones que estan alterades en les persones que tenen esquizofrènia

Investigadors de l'Hospital del Mar descobreixen dos subtipus de neurones que explicarien els símptomes de la malaltia i que permetrien obrir línies d'investigació de tractaments totalment noves

Mònica Bertran BrancósActualitzat

La ressonància magnètica permet dibuixar mapes cerebrals i veure quines zones tenen la funció alterada en persones amb esquizofrènia. Investigadors de l'Hospital del Mar han vist que aquestes zones coincideixen exactament amb les regions cerebrals on hi ha situats dos tipus molt concrets de neurones.

La rellevància d'un estudi com aquest és que permetrà obrir línies d'investigació totalment noves, els esforços seran dirigits de manera més selectiva per trobar tractaments cap a les cèl·lules afectades i, per tant, més eficaços que els actuals i amb menys efectes secundaris. 

Aquestes cèl·lules serien les que estarien defectuoses en aquest trastorn mental tan greu. Aquestes cèl·lules tenen una funció inhibidora, és a dir, fan de filtre dels estímuls, segons explica Laura Blanco, investigadora de la Unitat de Ressonància Magnètica de l'Hospital del Mar i autora principal de l'estudi:

"Si a l'individu li arriba la informació que no ha estat correctament filtrada, això pot provocar-li una distorsió de la percepció i aquest és el defecte que hem trobat en l'esquizofrènia."

La ressonància magnètica permet dibuixar mapes cerebrals (3Cat)

D'aquí les al·lucinacions i els deliris característics de la malaltia. De fet, aquests dos subtipus de neurones alterades expliquen tots els símptomes de l'esquizofrènia, perquè estan situades en totes les entrades sensorials del cervell: visual, auditiva, del gust, l'olfacte i el tacte, però també a l'àrea del llenguatge, del sistema emocional o del pensament racional.

En canvi, altres zones del cervell, on hi ha altres subtipus de neurones inhibidores, no apareixen amb alteracions funcionals. Això reforça la convicció que en l'esquizofrènia estan alterats dos subtipus de neurones inhibidores i no la resta.

El que no permet saber l'estudi és si són pròpiament la causa de la malaltia.

Segons l'estudi, les persones amb esquizofrènia tenen alterats dos subtipus de neurones inhibidores (3Cat)

Malaltia amb components genètics i factors ambientals

Els dos subtipus de neurones tenen un origen embrionari comú, però l'esquizofrènia és un trastorn complex. Té un component genètic, però també un component ambiental, tal com explica Anna Mané, referent d'Urgències i Hospitalització de l'Institut de Salut Mental de l'Hospital del Mar i també signant de l'estudi:

"És una malaltia del neurodesenvolupament, que s'inicia quan s'està desenvolupant el cervell, aquesta recerca ens diria el moment en què això comença a passar, però això encara no vol dir que tinguis la malaltia."

Mané afegeix que hi ha altres factors com "traumes infantils, estressors al llarg de la vida o el consum de cànnabis, que fan que al final es desenvolupi".

L'esquizofrènia provoca molt de patiment i aïllament social i està entre les quinze malalties que causen més discapacitat.
 

 

ARXIVAT A:
Salut Mental
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut