París

Identifiquen el presumpte cervell dels atemptats a París i dos autors materials més

Es creu que l'autor intel·lectual va viure al districte de Molenbeek, a Brussel·les, on aquest matí s'estan fent més escorcolls

RedaccióActualitzat

Novetats en la investigació de l'onada d'atemptats a París divendres passat que va deixar més de 120 morts. Els serveis de seguretat belgues assenyalen Abdelhamid Abaaoud, un jihadista fugit a Síria i condemnat en absència a 20 anys de presó a Bèlgica, com l'autor intel·lectual de la cadena d'atemptats, segons informen diversos mitjans belgues.

Abaaoud, un marroquí de 27 anys, està també considerat el cap de la cèl·lula terrorista que va ser desactivada al començament de l'any a Verviers, a la regió de Lieja, en el marc de les operacions antiterroristes llançades al gener després de l'atemptat contra la revista satírica francesa "Charlie Hebdo".

El juliol d'aquest any, un tribunal de Brussel·les va condemnar Abdelhamid Abaaoud a 20 anys de presó per la seva implicació en l'anomenada "filial siriana", durant un macrojudici a 32 membres de la xarxa jihadista desarticulada. El sospitós està fugit a Síria, segons les informacions que manegen els serveis secrets belgues, però havia viscut al barri belga de Molenbeek-Saint-Jean, un districte de l'oest de Brussel·les considerat focus de l'extremisme i on aquest matí es fan nous escorcolls.

En aquesta batuda a Molenbeeck, la policia belga ha detingut set persones, de les quals cinc ja les han posat en llibertat. Un dels detinguts aquest matí, sospitós d'estar vinculat als atemptats de París, es creia de manera errònia que podia ser Abdeslam Salah, el terrorista que es va escapar després dels atacs de divendres a la nit a la capital francesa.

 


Identifiquen dos presumptes autors materials més

Paral·lelament, la policia francesa ha identificat dos terroristes més dels set implicats en els atemptats de divendres, i ja en són cinc. Els dos últims són un ciutadà francès anomenat Salim, de 29 anys, que va atacar la sala Bataclan, i l'altre, un home que duia passaport sirià i que va actuar a l'Estadi de França. Es deia Samy Amimour, tenia 28 anys, provenia d'un suburbi de París i hauria estat fitxat per la justícia l'any 2012.

Segons sembla, un dels escorcolls que s'han portat a terme la nit passada, concretament a la població de Bobigny, està relacionat amb aquesta identificació.

Per cert que mitjans periodístics turcs han informat que Turquia va advertir l'any passat a França sobre els vincles jihadistes d'Ismael Omar Mostefai, un dels terroristes suïcides dels atemptats de París.

El vuitè terrorista implicat podria haver entrat en territori espanyol

Una de les prioritats és atrapar Abdeslam Salah, nascut a Brussel·les i de 26 anys. Seria el vuitè terrorista implicat en els atemptats de París, com va detallar Estat Islàmic. Tot i que l'haurien vist a Bèlgica, podria haver entrat en territori espanyol. La policia francesa i la belga han emès una ordre de captura internacional i mantenen un estret contacte amb les autoritats espanyoles.

 

 

En una entrevista a RNE, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha explicat que no hi ha evidència que el fugit hagi entrat a territori espanyol i ha precisat que no s'ha fet cap crida específica a Espanya, sinó que s'ha advertit els països fronterers.

Espanya ha estat una via de pas per a jihadistes en altres ocasions, com ja va passar amb els atacs a "Charlie Hebdo", al gener.

La policia avisa, a través de les xarxes, que Abdeslam Salah és un "home perillós". Demana als ciutadans que contactin amb les autoritats amb el número 197 si tenen informació sobre com localitzar-lo.


Salah Abdeslam va llogar el Volkswagen Polo amb què els assaltants van arribar a la sala Bataclan per dur a terme la massacre. El Polo va ser localitzat prop del lloc dels fets, però dissabte al matí Salah va passar un control policial prop de la frontera belga. Anava amb un altre cotxe amb dos individus més. Més tard, en saber-se que era el titular del lloguer del Polo, va començar l'operatiu per detenir-lo.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut