Hongria i Polònia bloquegen l'acord migratori a la cimera de la UE a Granada

El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha publicat un comunicat propi en què es recull part del text que volien tancar els 27

RedaccióActualitzat

Una de les carpetes estratègiques de la cimera de la Unió Europea a Granada és la política migratòria, però finalment ha acabat a dins d'un calaix. 

La reunió s'ha tancat aquest divendres amb un text, la Declaració de Granada, que deixa fora el suport al Pacte de Migració i Asil, tot i que constava a l'esborrany que els caps d'estat han discutit durant la cimera.

Això és perquè el primer ministre de Polònia, Mateusz Morawiecki, i el primer ministre d'Hongria, Viktor Orbán, rebutgen qualsevol tipus de política comuna en aquesta matèria.

El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha llançat un comunicat propi en què es recull part del text que havia de figurar a la declaració conjunta:

"La migració és un desafiament europeu que requereix una resposta europea. És necessari abordar immediatament i de manera decidida la migració irregular. No permetrem que els contrabandistes decideixin qui entra a la Unió Europea".

"Continuarem implementant efectivament i ràpidament totes les nostres decisions. Seguirem un enfocament integral de la migració que combini una acció exterior més gran, amb associacions integrals mútuament beneficioses amb els països d'origen i trànsit", continua el comunicat.

Foto de família durant la cimera de Granada (EFE/ Miguel Ángel Molina)

L'acord que no ha aconseguit la unitat es comprometia també a abordar "les causes profundes de la migració, les oportunitats per a la migració legal, una protecció més efectiva de les fronteres exteriors de la UE, una lluita resolta contra el crim organitzat, el tràfic d'éssers humans, la instrumentalització de la migració com a amenaça híbrida, la intensificació dels retorns i els aspectes interns, de conformitat amb el dret internacional, els principis i els valors de la UE i la protecció dels drets fonamentals".

Després de vetar el text conjunt, Orbán ha criticat que la Unió Europea ha "violat" i "forçat" Hongria i Polònia a acceptar els acords recents sobre el Pacte de Migració i Asil, ja que van ser aprovats sense que hi donés el vistiplau.

Ara, els 27 hauran de negociar amb l'Eurocambra per aconseguir el paquet definitiu sobre la legislació migratòria i que pugui entrar en vigor.

Morawiecki, per part seva, ha declarat que també s'oposa "rotundament" al reglament aprovat aquesta mateixa setmana a Brussel·les pel repartiment de migrants en moments de crisi, que consiera com un "dictat" de la Comissió Europea i Alemanya.

 

ARXIVAT A:
MigracionsUnió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut