París

Hollande i Merkel reclamen a Putin que els atacs a Síria siguin només contra Estat Islàmic

Des de Washington, Obama afirma que els bombardejos de les forces russes allunyen la transició a Síria i suposen "una recepta per al desastre"

RedaccióActualitzat

L'operació militar de Rússia a Síria continua endavant. El Kremlin ha tornat a enlairar els avions de la base de Síria i, segons testimonis sobre el terreny, avui sí que hauria tocat bases d'Estat Islàmic. Hi ha hagut bombardejos a prop de les ruïnes de Palmira, una zona controlada per Estat Islàmic des de l'agost. També hi ha hagut atacs contra posicions rebels.

El Ministeri de Defensa ha difós imatges per corroborar-ho. Haurien mort una dotzena de jihadistes. De tota manera, la coalició liderada pels Estats Units s'ha mostrat preocupada per les víctimes civils que causen els atacs a les milícies rebels i ha demanat contenció a Rússia. Però Moscou prepara més intervencions amb el suport de l'Iran i calcula que podrien durar quatre mesos.

Els bombardejos a Síria han estat motiu de controvèrsia a la trobada d'aquest vespre a París entre els màxims mandataris de França, Alemanya, Rússia i Ucraïna. El president francès, François Hollande, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, han interpel·lat directament el seu homòleg rus, Vladimir Putin, sobre l'únic objectiu que han de tenir els atacs en territori sirià: que els atacs a Síria es facin només contra Estat Islàmic i contra Al-Qaeda. També demanen que es garanteixi la seguretat de la població civil i que es posin les bases d'una transició política sense la presència al poder d'Al-Assad. Aquest és el punt clau que separa el Kremlin de la coalició internacional.

"Una recepta per al desastre"

Des de Washington, el president dels Estats Units, Barack Obama, ha afirmat aquest divendres que els atacs russos contra l'oposició d'Al-Assad són "una recepta per al desastre". En una intervenció a la Casa Blanca, el president nord-americà ha dit que aquests bombardejos allunyen la transició política a Síria. Obama creu que "està clar" que Putin i les forces russes al territori sirià "no distingeixen entre Estat Islàmic i l'oposició moderada suní".

Cimera de París

Després de la reunió entre Merkel, Hollande i Putin, ha començat la cimera de París, convocada per fer un seguiment dels acords de Minsk sobre el conflicte a Ucraïna. Les diplomàcies de Rússia, Alemanya, França i Ucraïna confien que la pacificació es vagi consolidant, i el 2016 es puguin aixecar les sancions a Moscou. També es confia que Kíev doni una àmplia autonomia a les regions separatistes, on s'haurien de convocar eleccions reconegudes per la comunitat internacional.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut